GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 15. februar 1999.
 Broj 247
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Slučaj ICN Jugoslavija naći će se pred Međunarodnom arbitražom

Tužba tužbu stiže

Zaplenjene zalihe u Beogradu vrede 70 miliona dolara. Akcije ICN pale

PODGORICA (Montena-faks) - Prema rečima Dušana Mitevića, generalnog direktora ICN Jugoslavije, kompanija Milana Panića podnela je sudu u SAD zahtev za odštetu od čak 500 miliona dolara, zbog otmice imovine, neisplaćenog duga i druge pričinjene štete, a nakon te presude uslediće spor pred Međunarodnom arbitražom u Parizu, kako je i ugovorom sa državom predviđeno.

Sastanak borda ICN u utorak
Sastanak vodećih ljudi svih filijala kompanije ICN u svetu održaće se u utorak u Podrogici. Najavljen je i dolazak stotinak menadžera beogradske kompanije koji su, nakon nedavnih događaja u toj firmi, potpisali izjavu lojalnosti dosadašnjem rukovodstvu.

 

Pojašnjavajući odštetni zahtev od 500 miliona dolara, Mitević je rekao da zaplenjene zalihe u Beogradu vrede oko 70 miliona dolara, zatim da država nije platila dug od 170 miliona dolara, te da je prekidom proizvodnje pričinjena velika šteta. Poseban problem je u tome da država neće da plati dug, akcije ICN-a na NJujorškoj berzi drastično pale, tako da je šteta izuzetno velika.

„Ako sud u Americi presudi u našu korist, to znači da svaki policajac u Americi, na osnovu te presude, ima pravo da zapleni jugoslovensku imovinu - na primer: brod, avion ili drugo - bilo gde na tlu SAD. Ta presuda će biti glavni argument da se, zatim, ide na Međunarodni sud i traži izvršenje, odnosno isplata duga od strane jugoslovenske vlade. Ako ona to odbije, međunarodna zajednica će narediti da se to prinudno naplaćuje, svuda po svetu" - rekao je Mitević, dodajući da će ICN, takođe, tužiti i pojedine predstavnike beogradske vlasti, bez obzira što, imajući u vidu političku atmosferu, ne očekuje da ijedan spor dobije.

Plenidbom imovine ICN Jugoslavija u Beogradu višestruko je oštećena i kompanija ICN Montenegro, iz Podgorice. Pored toga što ona svojih 18 lekova proizvodi zajedno sa kompanijom u Beogradu, gde se ti proizvodi „dorađuju", u beogradskim magacinima bilo je puno robe podgoričke firme, a isto tako ICN Montenegro će ostati bez novca koji potražuje iz Srbije od raznih distributera njenih proizvoda.

Dušan Mitević je posebno naglasio da je nacionalizacija američke imovine, u stvari, pritisak na Milana Panića da se okane politike, pa je dodao da je svako proganjanje Panića uzaludno jer će on i u tome biti još uporniji nego ranije.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.