GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 15. februar 1999.
 Broj 247
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Ministar odbrane RS protiv jedinstvene vojske entiteta

Još postoje ratne ambicije

BANJALUKA (Beta) - Ministar odbrane u Vladi Republike Srpske general Manojlo Milovanović smatra da je preduslov za stvaranje jedinstvenog sistema odbrane BiH stabilizovanje odbrambenih sistema entiteta, „radi oslobađanja opterećenja da postoji mogućnost ponovnog međusobnog ratovanja".

Milovanović smatra da su vojske entiteta još potrebne, jer „u uslovima kada ni jedna od bivših zaraćenih strana svoje ratne ciljeve nije u potpunosti ostvarila, postoje pretnje i ambicije da se stvari rešavaju vojnim putem".

Ministar odbrane RS tvrdi da je balans borbenih sistema entiteta, koji je odredila međunarodna zajednica u razmeri 2:1 u korist Federacije BiH," strašan hendikep za RS".

Prema Milovanovićevim rečima,"Federacija BiH iz različitih izvora za vojsku izdvaja 400 miliona nemačkih maraka, kroz program 'Opremi i obuči' prispelo je 200 miliona nemačkih maraka donacija, a Hrvatsko vijeće obrane dobilo je 100 miliona nemačkih maraka", dok bi Vojska RS prema predlogu budžeta za ovu godinu trebalo da dobije deo „koji nije ni približan procentu od 18 odsto". Ministar odbrane RS smatra da uticaj predstavnika međunarodne zajednice, kada je reč o razvoju VRS i formiranju njene rukovodeće strukture, prevazilazi okvire Dejtonskog sporazuma.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.