GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 15. februar 1999.
 Broj 247
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Madlen Olbrajt juče prvi put okupila Srbe i Albance i najavila

Ubuduće, oči u oči

Albanska strana će prihvatiti sporazum. Solucija za katastrofu - mir. Kontakt grupa produžila pregovore za još sedam dana.

PARIZ (Beta) - Američki državni sekretar Madlen Olbrajt izjavila je juče u Rambujeu da je uspela prvi put od početka pregovora da okupi u direktnom razgovoru delegacije vlade Srbije i kosovskih Albanaca i naglasila da će albanska strana prihvatiti sporazum. Ona je rekla da je u Rambujeu informisala dve strane o najvećem delu predloženog sporazuma o Kosovu i izrazila je uverenje da sada postoji osnova da se pregovori nastave i naredne nedelje.

„Zadovoljna sam što sam danas uspela da okupim dve delegacije na prvom zajedničkom sastanku na kojem su obe strane rekle i meni i jedna drugoj da uviđaju da su suočene sa istorijskom prilikom da okončaju nasilje i da je ostalo malo vremena", rekla je Olbrajtova novinarima ispred zamka Rambuje. Ona je izrazila nadu da će zajednički sastanak dve delegacije biti „model za dalje pregovore tokom narednih dana".

„Došla sam ovamo sa jasnom porukom dvema strana da su suočene sa dva kursa. Jedan koji vodi u katastrofu i nastavak ubijanja i drugi koji vodi ka racionalnom rešenju kojim će se postići mir, demokratija i ljudska prava za sve narode Kosova", rekla je američki državni sekretar. Ona je rekla da je delegacija kosovskih Albanaca uvidela da je plan Kontakt grupe „pravedno rešenje za narod Kosova" i dodala da postoje „sve indicije da će potpisati sporazum o Kosovu do završetka konferencije".

Kako je javila agencija Rojter, šefovi diplomatija zemalja članica Kontakt grupe doneli su juče odluku da se pregovori produže za još sedam dana.


Olbrajtova poručila
Prihvatite sporazum
PARIZ - Američki državni sekretar Madlen Olbrajt razgovarala je u nedelju ujutro sa predsednikom Srbije Milanom Milutinovićem u Parizu „kako bi navela Srbe da prihvate nacrt sporazuma o rešavanju konflikta na Kosovu", saopštili su američki diplomatski izvori. Sastanak je trajao oko jedan sat. Nakon toga Olbrajtova je otputovala u Rambuje gde treba odvojeno da razgovara sa delegacijama vlade


Srbije i kosovskih Albanaca.
Srpski izvori, na koje se poziva AFP, opisali su sastanak između Milutinovića i Madlen Olbrajt kao „napet" i „neprijatan".


I pretnja silom
Američki državni sekretar Medlin Olbrajt stigla je u Pariz da bi srpskoj i albanskoj delegaciji na pregovorima o Kosovu u Rambujeu prenela „direktnu poruku" da će se suočiti sa NATO vazdušnim udarima ako mirovna konferencija o Kosovu ne bude uspela.


Veoma važan momenat
Italijanski ministar inostranih poslova Lamberto Dini izjavio je novinarima da je „ovo krucijalni momenat za postizanje napretka u pregovaračkom procesu" između srpske i albanske strane.


Razmatran bezbednosni aspekt
Delegacije vlade Srbije i predstavnika kosovskih Albanaca počele su tokom jučerašnjeg dana da razmatraju i bezbednosni aspekt predloga sporazuma o političkom rešenju kosovske krize koji je uoči konferencije u Rambujeu utvrdila Kontakt grupa, saznaje se iz diplomatskih izvora bliskih pregovorima. Prekjuče je na pregovorima razmatran ekonomski aspekt sporazuma o Kosovu.


Patrijarh se vratio iz Pariza
BEOGRAD (FoNet) - NJegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle vratio se u subotu u Beograd iz Pariza, u pratnji episkopa niškog Irineja, dok su ostali predstavnici SPC otputovali iz Francuske u SAD, na poziv američkog Kongresa.

 


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.