GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 05. februar 1999.
 Broj 239
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Poslanici Skupštine Srbije na jučerašnjoj sednici većinom glasova prihvatili poziv Kontakt grupe za mirovnu konferenciju o Kosovu

Srbi složno put Pariza

Koalicioni partneri u vladi „narodnog jedinstva", na jučerašnjem zasedanju prvi put pokazali nejedinstvo. Socijalisti za odlazak na konferenciju, radikali odlučno protiv, ali „neće učiniti ništa da bi se suprotstavili odlasku naše delegacije". Monotono skupštinsko zasedanje prekidale varnice na relaciji radikali - predstavnici nacionalnih manjina

BEOGRAD - Narodna skupština Republike Srbije je na jučerašnjem zasedanju usvojila predlog Vlade Srbije i prihvatila poziv Kontakt grupe za mirovnu konferenciju o problemima na Kosovu koja će biti održana 6. februara u Parizu. Opširnije...


Vojislav Šešelj objasnio razloge zbog kojih SRS ne putuje u Pariz

Alergični smo na Francusku

Nema izdvajanja Kosova i stacioniranja stranih trupa u Srbiji .

BEOGRAD (Beta) - Srpska radikalna stranka neće ići u Francusku zato što nam se ne sviđa ta zemlja. Ona nam izaziva alergiju - izjavio je juče Vojislav Šešelj, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Srpske radikalne stranke, na redovnoj konferenciji za novinare održanoj u pauzi skupštinskog zasedanja. Opširnije...


Nebojša Čović, lider DA, pisao zapadnim šefovima diplomatija

Hoćemo i mi u Pariz

BEOGRAD (Beta) - Nebojša Čović, predsednik Demokratske alternative, zatražio je juče od ministara inostranih poslova i ambasadora Francuske, Engleske, Rusije, Nemačke, SAD i Austrije da u pregovore o kosovskom problemu uključe i predstavnike Srba sa Kosmeta, Srpske pravoslavne crkve, kao i organizacija koje se bore za demokratizaciju u Srbiji.

U pismu ministrima i ambasadorima šest zemalja Čović je ocenio da vlast, „koja je krizu proizvela, iako je legitiman predstavnik, ne može biti i jedini i najbolji zastupnik interesa srpske države i svih njenih građana".

- Dopustite nam slobodu da izrazimo i svoju dilemu koja nam se nužno nameće: Ako smo do sada održavali pošten kontakt sa vama, a to nam je donelo jedino titulu stranih plaćenika i domaćih izdajnika, zašto sada hoćete da razgovarate samo sa onima zbog čijih postupaka i politike pretite nama bombardovanjem - navodi se u Čovićevom pismu.


Politički vrh Crne Gore oformio ekspertski tim „verifikatora" za pariske odluke

Ne priznajemo ništa sa potpisom Bulatovića

Zvanična Podgorica diplomatskom poštom upozorila zemlje članice Kontakt grupe

PODGORICA - Političko-ekspertski tim Crne Gore koji je formiran odlukom državno-političkog vrha republike, sa zadatkom da pripremi varijante za određenje Crne Gore prema svim mogućim ishodima Konferencije o Kosovu u Rambujeu, prema do sada poznatim podacima, čine Radovan Radonjić, Miodrag Vuković, Dragan Šoć, Mijat Šuković i Nebojša Vučinić. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović treba da imenuje još dva člana. Opširnije...


Patrijarh srpski gospodin Pavle primio Vimera

Razgovor o učešću SPC u pregovorima

Zapad se ne protivi ako se čuje glas Srbije

BEOGRAD (FoNet) - Patrijarh srpski Pavle primio je juče u Patrijaršiji potpredsednika Parlamenta OEBS Vilija Vimera. Do susreta je došlo povodom predstojeće konferencije o Kosovu u Parizu, i to, kako Fonet saznaje u Patrijaršiji, na traženje Vimera.

„Mora se čovek pitati: šta je Srbija bez svoje crkve", odgovorio je Vimer, zamoljen da prokomentariše želju SPC da prisustvuje konferenciji u Parizu. Na direktno pitanje da li to znači da međunarodna zajednica nema ništa protiv toga da SPC prisustvuje konferenciji u Parizu, Vimer je rekao: „Moram da vam odgovorim drugim pitanjem: šta mi možemo da imamo protiv toga ako Srbija učini da se čuje njen glas".


Rezultati istraživanja agencije IPRES

Većina Srba za pregovore

BEOGRAD - Prema istraživanju agencije IPRES, sprovedenog nakon odluke Kontakt grupe donetih u Londonu 29. januara, od najveći broj od ukupno 837 ispitanika, njih 39,07 odsto smatra da treba prihvatiti ponuđena rešenja međunarodne zajednice o autonomiji Kosova i Metohije, uz određene korekcije.

Da ne treba prihvatiti rešenja koja dolaze iz inostranstva, ocenilo je 29, 96 procenata, dok svega 7,17 odsto anketiranih misli da u potpunosti treba prihvatiti rešenje Kontakt grupe. Na pitanje da li treba pregovarati sa albanskim predstavnicima van zemlje svega 27,24 odsto anketiranih pozitivno je odgovorilo, dok je negativan stav iznelo 61,29 ispitanika.


Albanska strana spremna za mirovnu konferenciju

U Pariz šesnaest putnika

PRIŠTINA - Albanska strana imenovala je putnike za mirovnu konferenciju u Rambujeu. Na „spisku" je za sada 16 imena, pozvanih za pregovore sa srpskom stranom. U ime Demokratskog saveza Kosova idu: Ibrahim Rugova, Bujar Bukoši, Fehmi Agani, Edita Tahiri, Idriz Ajeti i Mark Krasnići. Udruženi novi demokratski pokret predstavljaće Redžep Ćosja, Hidajet Hiseni, Bajram Kosumi i Mehmet Hajrizi.

U ime tzv. OVK su: Jakup Krasnići, Azem Sulja, Džavit Haliti i Ram Buja. Poziv za odlazak u Pariz dobili su i Bljerim Šalja i dnevnika „Koha ditore" Veton Suroi. Albanski tim putuje u Pariz danas i sutra.

R. B.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.