GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 28. januar 1999.
 Broj 232
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Predviđanje nadležnoh - kako će srpske zdravstvene organizacije funkcionisati u ovoj godini

Bolesni ne treba da donose lekove

Vlada, Ministarstvo i Zavod trudiće se da obezbede dovoljne količine lekova, medicinskog i drugog potrošnog materijala. Nove, korigovane stope doprinosa za zdravsto

BEOGRAD - Radi boljeg funkcionisanja zdravstvene zaštite u Srbiji sa posebnim osvrtom na Kosovo i Metohiju, i merama koje Vlada Republike Srbije treba da preuzme u ovoj godini, upravo smo završili sastanak sa svim direktorima zdravstvenih ustanova u republici - rekao je na početku jučerašnje konferencije za novinare u Vladi Srbije profesor dr Milovan Bojić, njen potpredsednik.

Na sastanku koji je organizovala Vlada Srbije, Republičko ministarstvo zdravlja i Republički zavod za zdravstveno osiguranje govorilo se o primeni izmenjenog i dopunjenog Zakona o zdravstvenom osiguranju, značaju i planovima vezanim za Klinički centar Srbije, saradnji sa Sindikatom zdravstvenih radnika... U ovoj, ni malo lakoj godini očekujemo organizovaniju nabavku medicinskog i potrošnog materijala i naravno lekova, da bi se izbeglo da to pacijenti sami čine, naglasio je dr Bojić. Dr Leposava Milićević, republički ministar zdravlja, naglasila je da su izmene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju „ krupne i značajne".

- Najvažnije je ovlašćenje dato Upravnom odboru Zavoda - istakla je dr Milićević - da utvrđuje one osnovice na koje se plaća doprinos za zdravstveno osiguranje koje nisu utvrđene ovim zakonom, kao i da utvrđuje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje, uz prethodnu saglasnost Vlade Republike Srbije. Zavod će ubuduće, takođe uz saglasnost republičke Vlade, utvrđivati vidove zdravstvene zaštite, kao i iznose ličnog učešća osiguranika u troškovima zdravstvene zaštite (participacija).

Utvrđeno je da osnovicu za plaćanje doprinosa čini neto zarada uvećana samo za doprinose za socijalno osiguranje, za razliku od dosadašnje uvećavane i za iznos poreza. Nov način će nužno usloviti korekciju stope doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 8,6 procenata na 9,7 odsto. U ukupnom iznosu za osiguranika i poslodavca uvećava se sa 17,2 odsto na 19,4. Korekcija stope doprinosa neće dodatno opterećivati poslodavca, već će se zadržati na istom nivou.

Govoreći dalje naglasila je da minimalnu osnovicu za uplatu doprinosa čini cena rada radnih mesta utvrđenih granskim kolektivnim ugovorima, a prema zahtevima stručnosti, s tim da najniža osnovica na koju se plaća doprinos ne može biti niža od 40 odsto prosečne zarade u Republici. To je jedinstveno rešenje za sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i osiguranja u slučaju nezaposlenosti. Vlada Republike Srbije će davati saglasnost na akta Zavoda kojima se uređuje obim i sadržaj prava na zdravstvenu zaštitu - najvažnijeg prava iz zdravstvenog osiguranja, a takođe i na listu lekova koji se propisuju i izdaju na teret zdravstvenog osiguranja.

Ovo je inače najkrupnija stavka za čije se potrebe izdvaja Zavodu 90 odsto sredstava... Iznoseći podatak da je Republički zavod za zdravstveno osiguranje od prihoda ostvario dobit za prošlu godinu od 9,5 milijardi dinara (žiro-računom 6,5 milijarde i tri kompenzacijom) ipak su ostale još dve milijarde nenaplaćene, primarijus dr Tomislav Janković je naglasio da se u ovoj godini dobrom organizacijom „mora stati na put praksi da građani donose sve što im je neophodno za lečenje". Lekovi i drugi potrošni materijal mora se obezbediti za sve prioritetne grupe - mladi, radno sposobni, hitni slučajevi...

Z. Ostojić


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.