GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 28. januar 1999.
 Broj 232
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Srpska strana ima dva pregovaračka tima za „Novi Dejton"

SPO ili SRS pitanje je sad

„ Na pregovore će se ići samo u slučaju krajnje nužde. Koji god tim Milošević da izabere, predvodiće ga Ratko Marković, rekao nam je član Savezne vlade koji je zahtevao anonimnost. U DSK nam potvrdili da će u njihov tim biti pozvani i predstavnici tzv."OVK"

BEOGRAD - Pregovori o rešavanju kosovskog problema, popularno nazvan „Novi Dejton", prema tvrdnjama međunarodne zajednice i stranih agencija trebalo bi da počnu tokom februara. Opširnije


Savet NATO juče zasedao u Briselu povodom Kosova

Uskoro ultimatum obema stranama?

BRISEL - Savet NATO održao je juče sednicu na kojoj je trebalo da obelodani „paket mera" u kojem su „snažno upozorenje" i vlastima u Beogradu i albanskoj strani na Kosovu da moraju prihvatiti plan političkog rešenja krize pregovorima, koji usaglašava Kontakt grupa, ili će se suočiti i sa mogućnošću „vojne prinude", rekli su izvori u sedištu NATO u Briselu.

Ovo „snažno upozorenje" treba da bude samo jedna od faza jer, ako vlasti u Beogradu ne bi prihvatile pregovore o „specijalnom statusu za Kosovo", a albanska strana uporno tražila samo nezavisnost, onda bi, kako su objasnili izvori NATO, mogla uslediti i „žešća faza", a to je neka vrsta vojnog ultimatuma. Do zaključenja ovog izdanja iz sedišta NATO još nije stiglo zvanično saopštenje o zaključcima sa sednice.


Višesatna pucnjava u okolini Podujeva

Napadnuta policijska stanica

PRIŠTINA - Oko Podujeva juče se žestoko pucalo. Pouzdanih informacija nema ali se, prema nezvaničnim saznanjima, pucalo u blizini sela Lapaštice, gde su pripadnici „OVK" otvorili vatru na policiju. Pucnjava je trajala više sati. Nema informacija da li ima ubijenih ili povređenih.

Pokrajinski sekretar za informacije Kosova i Metohije Ivica Mihajlović samo je potvrdio da su albanski teroristi preksinoć napali policijsku stanicu u Lužanu. Policija je uzvratila na napad i pokušala da oslobodi prostor oko stanice.

Prema njegovim saznanjima u tom napadu nije bilo poginulih. Prema albanskim izvorima u Lapaštici, gde je i „najjača baza OVK", i još pet sela u okolini u prepodnevnim satima dogodila se velika gužva. Najverovatnije su pripadnici „OVK" otvorili vatru na policijske patrole koje tragaju za teroristima koji su preksinoć napali policijsku stanicu u Lužanu. Na srpskoj strani, do zaključenja ovog broja, nije bilo nikakvih zvaničnih informacija. R. B.


Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije najavljuje

Oduzeti automobili uskoro na licitaciji

BEOGRAD - U periodu od oktobra do januara prošle godine privremeno su oduzeta 1.123 vozila sa crnogorskim registarskim tablicama i 3.102 automobila sa registarskom oznakama sa područja BiH. Automobili sa crnogorskim tablicama, u skladu sa republičkom Uredbom, predaju se nadležnom sudiji za prekršaje - izjavio je general major Dragiša Dinić, pomoćnik načelnika resora Javne bezbednosti na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prema Dinićevim rečima veliki broj tih sudskih rešenja je postao pravnosnažan i uskoro će biti organizovana javna licitacija. D. G.


Studenti Filološkog fakulteta obeležili dan Svetog Save

Zapalili sveću za zdravlje fakulteta

BEOGRAD - Studenti Filološkog fakulteta okupili su se ispred zdanja oko podne i njih oko 150 je krenulo ka Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve. Akademcima se onda obratio Boris Karaičić, jedan od članova Koordinacionog odbora Filološkog, pročitao im „poslanicu" i pozvao ih da „zapale sveću za fakultet koji je ugrožen da bi sa starim profesorima i bez dekana obeležili njegov novi početak".

„Ovaj dan je posvećen Svetom Savi, prvom srpskom učitelju, a mi ga obeležavamo u trenutku kada su naši učitelji proterani sa fakulteta, a nama studentima je onemogućeno da stičemo nova znanja", bio je deo ove „poslanice". Akademci su zatim pokušali da odgovore šta bi Sveti Sava uradio u ovom trenutku i zaključili da „bi stao na stranu studenata i profesora" i da bi „sprečio propadanje ne samo univerziteta nego i svih drugih institucija koje je vlast uzurpirala".

Studenti smatraju da „danas nema čoveka koji bi na sebi mogao da iznese teret vremena", ali upravo oni „treba da se izbore za vrednosti koje je utemeljio Sveti Sava". Neko vreme akademci su se zadržali na trotoaru između Saborne crkve i Patrijaršije, a potom su upalili sveće u crkvi. M. Bjelovuk


Predviđanje nadležnoh - kako će srpske zdravstvene organizacije funkcionisati u ovoj godini

Bolesni ne treba da donose lekove

Vlada, Ministarstvo i Zavod trudiće se da obezbede dovoljne količine lekova, medicinskog i drugog potrošnog materijala. Nove, korigovane stope doprinosa za zdravsto

BEOGRAD - Radi boljeg funkcionisanja zdravstvene zaštite u Srbiji sa posebnim osvrtom na Kosovo i Metohiju, i merama koje Vlada Republike Srbije treba da preuzme u ovoj godini, upravo smo završili sastanak sa svim direktorima zdravstvenih ustanova u republici - rekao je na početku jučerašnje konferencije za novinare u Vladi Srbije profesor dr Milovan Bojić, njen potpredsednik. Opširnije


Dok uživa na iberijskom suncu, Radomir Antić osluškuje glasove o smenama trenera španskih fudbalskih velikana

Zovu me da vadim kestenje iz vatre!

Neću otići u Real pokloniti se i početi da radim. Ukoliko Hidink ode imaću šta da kažem predsedniku Sansu. S obzirom na situaciju, postaviću neke svoje uslove, pa ako im odgovaraju...

Kad god neko izgubi, ja sam u kombinaciji! Ovim rečima, uz osmeh koji odzvanja sa španskih daljina, počela je priča sa Radomirom Antićem, najtraženijim trenerom na Iberijskom poluostrvu. Opširnije

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.