GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 22. januar 1999.
 Broj 227
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Na Filološkom fakultetu održan zajednički zbor predavača i studenata

Prete zatvaranjem na fakultetu

Sindikat je doneo obavezujuću odluku za svoje članove da februarski rok drže samo apsolventima. Studenti idu do kraja

BEOGRAD - Profesori i studenti Filološkog fakulteta sastali su se juče u amfiteatru nove zgrade gde su raspravljali o nastavku bojkota ispita i daljim akcijama koje bi, već pomalo uspavani protest, ponovo pokrenule. Skup je bio izuzetno brojan a pošto su sve velike, pa i Sala heroja, bile zaključane, mali amfiteatar je mnoge sprečio da prisustvuju.

Nekoliko studenata na skupu je pokrenulo inicijativu za zatvaranje na fakultet koje bi, kao najradikalnija akcija dvomesečnog protesta, skrenulo pažnju i približilo cilju - odlasku dekana Radmila Marojevića. Članovi Koordinacionog odbora Filološkog ovu odluku nisu stavili na glasanje, jer nisu sigurni koliko bi je studenta prihvatilo i ostvarilo.

- Nećemo sad ostajati na fakultetu, nego ćemo se sastati u ponedeljak i odlučiti o tome hladnih glava. Kad počnemo da spavamo na fakultetu i da štrajkujemo glađu više nema nazad - rekao je Boris Karaičić prisutnima i pozvao ih da se ponovo sastanu u ponedeljak u podne kad bi doneli odluku i kad bi, eventualno, akcija počela.

Profesori italijanistike su akademcima saopštili da dekan ne samo da nije prihvatio njihove zahteve, nego nije hteo ni da ih razmatra, pa tako se ni oni neće vratiti na nastavu, jer uslovi nisu ispunjeni.

- Sindikat je doneo obavezujuću odluku za sve svoje članove da februarski rok drže samo apsolventima. Nemamo evidenciju o tome koji su članovi Sindikata držali ispite u januaru, ali ćemo o tome u februaru povesti računa - rekla je predsednik Sindikata, profesor Nada Petrović.

Od oko 220 nastavnika i saradnika, 140 su članovi Sindikata, dok je nešto više od 100 aktivnih članova. Akademci su diskutovali o tome ima li smisla bojkotovati ispitni rok kad jedan deo profesora drži ispite, a deo studenata polaže.

- Otišli su neki briljantni ljudi, dekan favorizuje loše a dovodi još gore. Većina ćuti a manjina istera stvar, jer tu ima ljudi koji hoće da se žrtvuju - prokomentarisao je LJubiša Rajić manje studenata nego na početku protesta.

Profesor Slobodan Vukobrat je anegdotama studentima pokušao da kaže da „postoji samo dve nacije - fukara i gospoda" i da treba da ostanu „gospoda i da ne dozvole da ih spuste na nivo fukare, te da odbrane dostojanstvo studiranja". Studenti Filološkog su na kraju zaključili da su jedini u štrajku i da „idu do kraja" i sproveli akciju vraćanja indeksa, jer „ne žele da studiraju na takvom fakultetu".

M.Bjelovuk

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.