GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 21. januar 1999.
 Broj 226
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Savet bezbednosti UN juče osudio „masakr" u selu Račak

Odgovornost Vojske Jugoslavije i policije

NJUJORK (FoNet) - Savet bezbednosti UN osudio je „masakr nad kosovskim Albancima u selu Račak". Sa saopštenjem se složilo svih 15 članica tog tela. U tekstu se između ostalog kaže: „Sa dubokom zabrinutošću SB ukazuje da se u izveštaju verifikacione misije navodi da su žrtve bile civili, uključujući žene i najmanje jedno dete.


Savezna vlada ima plan za eventualnu ekstradiciju šefa verifikacine misije

Vokeru „pratnja" do granice ili do Surčina

BEOGRAD - Odluka o eventualnoj ekstradikciji Vilijema Vokera iz naše zemlje može biti odlagana u nedogled. Međutim, detaljan plan njegovog proterivanja iz SR Jugoslavije je donešen i ako se za to ukaže prilika biće sproveden u delo, izjavio je za naš list član kabineta saveznog premijera koji je zahtevao anonimnost.


Predsednik SR Jugoslavije primio Avdejeva

Za nepristrasnost verifikatora

OEBS Zamenik Ivanova doneo Jeljcinovu poruku

BEOGRAD (Beta) - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević primio je juče prvog zamenika ruskog ministra inostranih poslova Aleksandara Avdejeva, koji mu je preneo zajedničku poruku ruskog predsednika Borisa i premijera Primakova, javio je Radio Beograd.

Kako se navodi u saopštenju, Milošević i Avdejev su se, u vezi sa angažovanjem verifikatorske misije OEBS na Kosovu, saglasili „u stavu datreba afirmisati nepristrasno izvršavanje njenih zadataka u skladu sa mandatom, na osnovama sporazuma SRJ i OEBS". Konstatovano je i da se problemi u južnoj srpskoj pokrajini mogu uspešno rešiti isključivo političkim sredstvima.


Hejnc Nič, portparol Regionalnog centra

Pucnjava u Šipolju

BEOGRAD (Beta) - Hejnc Nič, portparol Regionalnog centra
Verifikacione misije OEBS na Kosovu, potvrdio je da je juče u
mestu Šipolje kod Kosovske Mitrovice bilo oružanih incidenata.
Pozivajući se na anonimne srpske izvore, AP je javila da je policija opkolila jednu kuću nadomak Kosovske Mitrovice gde se smatra
da se krije grupa od oko 15 naoružanih Albanaca. AP je javio i
da su, posle zahteva policije da se predaju, naoružani Albanci iz
te kuće otvorili vatru iz automatskog oružja. Agencija navodi i
da su albanski izvori potvrdili pojačano prisustvo policije u ovom regionu.


Upravnik Instituta sudske medicine

Leševi nisu masakrirani

PRIŠTINA - Dobili smo 40 leševa iz džamije u selu Račak i do sada smo obdukovali pet leševa. Na svim leševima našli smo povrede isključivo od vatrenog oružja, bez povreda koje bi govorile u prilog bilo kakvom masakriranju ili nekom drugom dejstvu na leševima, osim povreda koje su nastale usled delovanja sitnih glodara, najverovatnije miševa, pacova i ptica - izjavio je prof. dr Slaviša Dobričanin, upravnik Instituta sudske medicine u Prištini.

U tim jugoslovenskih stručnjaka uključena su dvojica sudskih patologa iz Belorusije koje je delegiralo Ministarstvo inostranih poslova SRJ i sve se radi uz prisustvo dva člana OEBS iz Prištine. Prof. dr Dobričanin rekao nam je da će se danas u tim stručnjaka uključiti i patolozi iz Finske koji su se juče javili iz Beograda.

R. Barjaktarević


Prema pisanju „Kosovo sota", zbog „saradnje s policijom i pljačke"

Teroristi progone i svoje sunarodnike

PRIŠTINA (Tanjug) - Pod optužbama za navodne pljačke i saradnju s policijom, albanski teroristi u podujevskom kraju nastavljaju s progonima i hapšenjima sunarodnika koji ih ne podržavaju.


Luiz Arbur se vraća u Hag

HAG (FoNet) - Glavni tužilac Haškog tribunala trebalo je juče da se vrati iz Skoplja u Hag, pošto nije uspela da izdejstvuje pristup selu Račak na Kosovu gde je nameravala da istraži ubistva 45 Albanaca, javlja Rojters.

Ona je u ponedeljak doputovala u Skoplje i potom pokušala da uđe na Kosovo sa timom od šest istražitelja, u nameri da istraži ubistvo 45 kosovskih Albanaca u Račku.

Jugoslovenski granični organi su je vratili nazad, po nalogu vlasti u Beogradu, koje ne priznaju jurisdikciju Haškog tribunala na Kosovu.


Sveštenstvo i monaštvo eparhije Raško-prizrenske u jučerašnjem saopštenju

Prepustimo Šešelja sudu Boga i istorije

BEOGRAD - Zgroženi bezobzirnim i, pre svega, nečovečnim napadom potpredsednika Vlade Srbije i predsednika SRS gospodina Vojislava Šešelja, na ličnost i delo vladike raško-prizrenskog gospodina dr Artemija mi, pravoslavno sveštenstvo i monaštvo s ovih osveštenih prostora kosovsko-metohijskih, osećamo svoju sinovsku dužnost i pravo da se tim povodom oglasimo.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.