GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 19. januar 1999.
 Broj 224
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Na jučerašnjoj sednici Savezna vlada, predsedavao Bulatović, donela odluku

Vilijem Voker nepoželjan u SRJ

BEOGRAD (Tanjug) - Savezna vlada proglasila je Vilijema Vokera, šefa misije OEBS na Kosovu, nepoželjnom osobom (persona non grata), što podrazumeva i obavezu da u roku od 48 sati napusti teritoriju SR Jugoslavije. Na sednici kojom je predsedavao Momir Bulatović Vlada je ocenila da su aktivnosti Vokera u flagrantnoj suprotnosti sa odredbama Sporazuma o Misiji OEBS. NJegove aktivnosti izlaze daleko izvan okvira mandata direktora Misije, koji je određen Sporazumom o Misiji OEBS kojoj je na čelu. Sporazum podrazumeva (u tački 8 prvog dela) poštovanje obaveza utvrđenih Beckom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine. Polazeći od poštovanja pravila utvrđenih Bečkom konvencijom, Savezna vlada je, na osnovu sporazuma o Misiji OEBS-a za verifikaciju na Kosovu i Metihoji (deo 1. tačka 8) u kojoj se decidno precizira da Misija ima diplomatski status na osnovu Bečke konvencije i člana 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odlučila da Vilijama Vokera proglasi za nepoželjnu osobu.


Glavni tužilac Haškog tribunala vraćena sa jugoslovenske granice

Arbur bez vize, ali je neće ni tražiti

SKOPLJE (Beta) - Jugoslovenske pogranične vlasti vratile su juče glavnog tužioca Međunarodnog suda za ratne zločine Luis Arbur sa graničnog prelaza Blace, saopštila je makedonska policija.

Arburovoj, koja nije dobila jugoslovensku vizu, nije dozvoljen ulazak u zemlju „po prioritetu", navela je policija.


Sendi Blajt, portparol Kosovske verifikacione misije OEBS

Žestoka pucnjava oko sela Račak

PRIŠTINA (Beta) - Portparol Kosovske verifikacione misije OEBS Sendi Blajt potvrdio je da su juče ujutro započeli sukobi u regionu sela Račak. On nije mogao da precizira da li u sukobima, pored policije i pripadnika „OVK", učestvuju i pripadnici VJ.


Tela ubijenih policija prebacila u Prištinu

PRIŠTINA (Beta) - Policija je juče iz sela Račak kod Štimlja prebacila tela kosovskih Albanaca ubijenih u borbama vođenim na ovom području u Prištinu. Portparol KVM Sendi Blajt rekao je da mu nije poznato koliko je tela prebačeno iz džamije u Račku, gde su bila smeštena. Blajt je rekao da su verifikatori bili prisutni kad su policajci uzeli tela, ali da još ne zna da li su i pratili policiju tokom celog puta u Prištinu. Na pitanje da li će se tražiti da se tela vrate rođacima, Blajt je rekao da ne zna i da sve zavisi od dogovora između rođaka i jugoslovenskih vlasti.


Pronađeno telo Bitićija

PRIŠTINA - Telo Muharema Bitićija (1956), nastavnika iz sela Romune, pronašli su juče pripadnici Kosovske verifikacione misije u blizini Peći. Pretpostavlja se da su Bitićija ubili albanski teroristi jer oni drže taj deo puta. R. B.


Momir Bulatović juče potvrdio pisanje „Glasa" od pre četiri dana

SPO ušao u Saveznu vladu

BEOGRAD (Tanjug) - Savezni premijer Momir Bulatović juče je izvršio rekonstrukciju Savezne vlade dovodeći u svoj kabinet funkcionere Srpskog pokreta obnove i to na način kako je pre četiri dana pisao „Glas".

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.