GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 16. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Mirko Cvetković, novi ministar finansija, predstavio predlog novog budžeta

Ukida se porez za kupovinu prvog stana do 85 kvadrata

Predloženo smanjenje poreza na nasleđe i poklon sa pet na dva i po odsto. Ukida se akciza na uvozna bezalkoholna pića i smanjuje na kafu, a uvodi na plin

BEOGRAD - Ovogodišnji državni budžet neće narušiti makroekonomsku stabilnost, a trebalo bi da obezbedi dinamičan privredni rast, povećanje zaposlenosti i standarda građana, rekao je juče ministar finansija Mirko Cvetković.

- Predlog budžeta je rađen na osnovu predviđanja da će bruto domaći proizvod ove godine biti veći za 5,9 odsto i iznositi 2.381 milijardu dinara, a da će inflacija biti 6,5 odsto - kazao je Cvetković na konferenciji za novinare.
Budžetski prihodi su 581,8 milijardi, rashodi 595,5 milijardi dinara, a budžetski deficit 13,7 milijardi dinara, odnosno 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda. U projekciji budžeta očekivani rast izvoza u ovoj godini je 26,8 odsto, uvoza 23,7 odsto, što znači da će deficit tekućih plaćanja biti 11,4 odsto BDP-a. Realni rast investicija trebalo bi da bude 21,5 odsto, a zaposlenosti jedan odsto. "Realni rast prosečnih neto zarada procenjuje se na 13,6 odsto, a rast produktivnosti na pet odsto", rekao je Cvetković i objasnio da je rast plata utvrđen ranijim sporazumima sa predstavnicima zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta.

RESTRIKTIVNIJA MONETARNA POLITIKA

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će prema preliminarnim procenama NBS, predloženi budžet Srbije za 2007. godinu biti u deficitu za oko 50 milijardi dinara.On je istakao da to ni u kom slučaju neće NBS-u olakšati posao održavanja stabilnosti cena, ali je istakao da će biti učinjeno sve da se do kraja godine održi trenutni nivo inflacije.
- Najavljenim budžetom za 2007. godinu, koji je predložila Vlada Srbije bliži smo restriktivnijoj monetarnoj politici NBS- ocenio je Jelašić i dodao da nema razloga za strah da će doći do neplanskog povećanja inflacije i da trenutni rast cena nije rezultat tržišnih kretanja već svega što država nije uradila tokom prošle godine zbog izbora.

Rashodi za zaposlene u budžetu, kako je predloženo, biće 152,9 milijardi dinara i za 22 odsto su veći nego prošle godine, dok je za socijalne fondove namenjeno 147,5 milijardi dinara, što je povećanje od 14 odsto. Za otplatu javnog duga predviđeno je 42,2 milijarde dinara. Za kapitalne izdatke, u koje su uključeni troškovi za Nacionalni investicioni plan od 44,4 milijarde dinara, predviđeno je 70,7 milijardi dinara.
Cvetković očekuje da će troškovi NIP-a biti manji od planiranih, što znači da će i budžetski deficit biti manji.

Izmenama poreskih zakona, koji će Skupštini biti dostavljeni na usvajanje zajedno s Predlogom zakona o budžetu, planirano je smanjenje stope poreza na prenos apsolutnih prava na stan sa pet na 2,5 odsto, dok se taj porez ukida za kupovinu prvog stana.
Kupcima prvog stana refundiraće se porez na dodatu vrednost , za kvadraturu na koju se odnose nove poreske olakšice.

Kako je predloženo, na olakšice, koje se odnose na ukidanje poreza na prenos apsolutnih prava i PDV-a, moći će da računa kupac prvog stana od 40 kvadratnih metara, a na svakog člana domaćinstva dobijaće olakšice za po 15 kvadratnih metara.
Praktično, četvoročlano domaćinstvo neće plaćati porez na kupovinu prvog stana veličine do 85 kvadratnih metara, a ukoliko je stan veći, na razliku će morati da plati porez.

Predloženim izmenama Zakona o PDV-u planirano je smanjenje tog poreza sa 18 na osam odsto za personalne računare.
Predloženo je i smanjenje poreza na nasleđe i poklon sa pet na dva i po odsto. Ubuduće od poreza neće biti oslobođene samo nepokretnosti tradicionalnih crkava, već i drugih verskih zajednica. Predloženo je i ukidanje akcize na uvozna bezalkoholna pića i voćne sokove i smanjenje akcize na kafu, uvođenje akcize na auto-gas, kao i promene akciza i carina na duvanske proizvode, prenosi Beta.

Cenzus za ulazak u sistem PDV-a za firme, koji se odnosi na godišnji promet, povećan je sa dva na četiri miliona dinara.

HOD PO JAJIMA

Ekonomista Boško Živković smatra da predloženi budžet neće značajnije uticati na rast inflacije u ovoj godini, ali da će doprineti povećanju spoljnotrgovinskog deficita. Najveći problem, smatra ovaj ekonomista, leži u visokim platama u javnom sektoru, tako da se nastavlja raskorak između fiskalne i monetarne politike. "Ipak, ovakav budžet je posledica odluka koje je donosila prošla vlada, a iz političkih razloga - kaže Živković, dodajući da će NBS, ipak, "morati ponovo da povuče ručnu kočnicu", kako ovakav budžet ne bi uticao na promenu kursa. Živković podseća da nova vlada nije imala veliki manevarski prostor jer je veliki deo sredstava već potrošen i da je ovakva situacija mogla da bude rešena samo na dva načina. "Prva opcija je da se smanji rast zarada u javnom sektoru, koji utiče na povećanu potrošnju i rast spoljnotrgovinskog deficita, što je politički jako skupo uraditi, a druga je da se promeni kurs dinara, što opet ne može brzo da se izvede jer bi narušilo monetarnu stabilnost. To je kao hod po jajima - kaže Živković.

A. D. M.


vesti po rubrikama

ekonomija

Razgovor sa Crnom Gorom skuplji 50 odsto
Domaćoj elektroprivredi nebo poslednjih dana nije naklonjeno
Objavljena knjiga "Obrnuta ekonomija"
Mirko Cvetković, novi ministar finansija, predstavio predlog novog budžeta
Koštunica: Premrežićemo Srbiju
Sud odbacio tužbe "Komfi trejda" zbog "Energoprojekta"