GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 10. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

U Finskoj je legalno razbijati DVD zaštitu

Finski zakoni zabranjuju razbijanje delotvornih zaštita kopiranja, ali je sud je ocenio da zaštita DVD medija više nije efikasna, tako se njenim razbijanjem ne krši zakon.

Prema nedavnoj presudi finskog suda, CSS (content scrambling system) - tehnologija koja se koristi za zaštitu sadržaja od neovlašćenog kopiranja na DVD medijima od 1999. godine nije dovoljno efikasna da bi se njeno razbijanje moglo zakonski sankcionisati. Finski zakoni brane samo razbijanje delotvornih zaštita od kopiranja, a CSS ne spada u ovu kategoriju, tvrdi sud.

CSS zaštitu je još 2002. godine razbio Jon Johansen, poznatiji kao DVD-Jon, svojim programom DeCSS. Nakon njegovog programa za zaobilaženje CSS zaštite, na Internetu se pojavilo još mnoštvo alata koji i potpunim početnicima, bez hakerskih znanja i veština, omogućavaju zaobilaženje ove zaštite.

Na tržištu se i dalje nalazi svega nekoliko naslova objavljenih na novoj generaciji DVD-medija, HD-DVD i Blu-Ray standardima, zaštita koja bi korisnike trebalo da spreči u izradi kopija takođe je već probijena. Budu li se finski sudovi držali istih principa kao u slučaju DVD-a, pošto alati za kopiranje HD-DVD i Blu-Ray medija postanu dovoljno uobičajeni, moglo bi se dogoditi i da razbijanje ovih zaštita postane legalno.


vesti po rubrikama

^tehnologij@

EMI potpisao ugovor sa najvećim Internet video-servisom
ESPRIMO P5615 veliki štediša
ComTrade regata 2007 "Catch the njind"
Henjlett-Packard osvojio četiri EDP i tri prestižne TIPA nagrade
U Finskoj je legalno razbijati DVD zaštitu
 


     


FastCounter by LinkExchange