GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 9. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

NA DANAŠNJI DAN : Zločini nad Srbima u BiH i Hrvatskoj

Ubijali komšije, pa im pljačkali imovinu

Povodom 15 godina od stradanja Srba, stavljamo na raspolaganje dokumentaciju o licima srpske nacionalnosti koja su ubijena u masovnim pokoljima juna 1992. Pozivamo čitaoce da pomognu u otkrivanju zločina i dopuni podataka koje saopštavamo i kompletiranju dokumentacije Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom

Vlahovići, muslimansko selo u opštini Višegrad sa svega par srpskih porodica (muslimana 141, Srba 8), u kome su naoružani meštani muslimanske veroispovesti i njihovi saučesnici iz susednih muslimanskih sela, još ranije svrstani u oružane formacije "zelenih beretki" Armije BiH, iz verskih i nacionalnih pobuda, izvršili svirepo, ničim izazvano, ubistvo tri civila iz ugledne srpske porodice Šimšić. Zločin se dogodio u kasnim poslepodnevnim časovima 9. juna 1992. dok su žrtve skupljale i dogonile stoku sa susednog pašnjaka. NJihova imovina i stoka opljačkani su, a kuće spaljene i razorene.

POMEN ŽRTVAMA

Pred centralnim spomen-obeležjem poginulim u proteklom otadžbinskom ratu, danas će u Zvorniku, kao i prošle godine, biti održan pomen žrtvama muslimanskog napada na Čemerno, koji se dogodio na sutrašnji dan, jer u ovom gradu živi deo rodbine pobijenih Srba.
Porodicama ubijenih i preživelima obratiće se Mirjana Simanić, predsednica glavnog odbora Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.
Inače, u etnički očišćenom selu Čemerno (opština Ilijaš, Sarajevo) sutra će, prvi put posle rata, biti održan parastos za 30 ubijenih Srba. Žrtve su ekshumirane 1997. godine i sahranjene na Sokocu. Obdukcijom je utvrđeno da su žrtve ubijane na najsvirepiji način, klanjem, živi spaljivani, davljeni i ubijani tupim predmetima. Najviše izginulih je iz porodice Bunjevac.

Žrtve: 1) Dragomir (Momčilo) Šimšić, 1948, njegova supruga 2) Perka (Vitomir) Šimšić, 1941. i stric: 3) Božo (Obren) Šimšić, 1932.
Bakotić, uglavnom srpsko i dosta veliko selo (Srba 611, Hrvata 8, Jugoslovena 10) u podozrenskoj Opštini Maglaj pretrpelo je 9. juna 1993. neočekivan napad više naoružanih muslimanskih jedinica regrutovanih sa ovog područja u sastavu Armije BiH. Tom prilikom ubijena su četiri meštana, civilna lica srpske nacionalnosti, a znatno veći broj njih je ranjeno. Na stambenim i privrednim objektima u selu registrovana je velika materijalna šteta. Kao i obično, kod ovakvih muslimanskih akcija usledila je pljačka, razaranje i spaljivanje svega što se ne može odneti. Sva lica koja su imala priliku napustila su selo.

Žrtve: 1) Velinka (Zdravko) Močić, 1962; 2) Marica (Aleksandar) Močić-Mara, 1946; 3) Radovan (Đorđije) Đurković, 1937; 4) Radenko (Uroš) Đurković, 1975.
Stupin Do, iznad sela Pridvorac, linija razgraničenja između muslimanskih i srpskih položaja u Opštini Olovo. U vreme prethodno dogovorenog primirja izvršen je iznenadni, veroloman napad na linije srpske odbrane. Napad na Stupin Do su izvršile dosta brojne muslimanske diverzantsko-terorističke jedinice iz sastava Armije BiH, 9. juna 1993. godine. Tom prilikom masakrirano je šest lica srpske nacionalnosti. Sve žrtve poubijane i iskasapljene hladnim oružjem.

Žrtve: 1) Ratomir (Branko) Vukojević, 1959; 2) Jovan (Milenko) Jovanović, 1963; 3) Dragomir (Dušan) Orašanin, 1953; 4) Đorđije (Aleksa) Pantić, 1945; 5) Milivoje (Rajko) Trifunović, 1957. i njegov mlađi brat 6) Milinko (Rajko) Trifunović, 1962.

S. P. (Sina)


vesti po rubrikama

^tema

Završen samit G8 bez dogovora o statusu Kosova i Metohije
KO JE OVAJ ČOVEK? NOVAK ĐOKOVIĆ
NA DANAŠNJI DAN : Zločini nad Srbima u BiH i Hrvatskoj
GLUVO DOBA - MIROSLAV TOHOLJ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange