GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 7. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

NA DANAŠNJI DAN Zločini nad Srbima u BiH i Hrvatskoj

Organizovana akcija etničkog čišćenja

Povodom 15 godina od stradanja Srba, stavljamo na raspolaganje dokumentaciju o licima srpske nacionalnosti koja su ubijena u masovnim pokoljima juna 1992. Pozivamo čitaoce da pomognu u otkrivanju zločina i dopuni podataka koje saopštavamo i kompletiranju dokumentacije Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom

Klepci, uglavnom srpsko selo u opštini Čapljina (Srba 383, Hrvata 14, Jugoslovena 13, ostalih 13) napadnuto je istovremeno kad i više okolnih srpskih sela ove opštine u sinhronizovanoj akciji "potpunog čišćenja" većeg dela Hercegovine od Srba i u toku iste, već pomenute, hrvatske ofanzive "Čegalj". Napad je izvršen 7. juna 1992. sa ciljem da se sa područja Čapljine konačno uništi i protera srpsko stanovništvo.

I u ovom napadu žrtve su ubijene na veoma surov način. Srpska imovina je opljačkana, spaljena i razorena. Do temelja je razoren stari i veoma cenjen hrišćanski spomenik kulture iz sedamnaestog veka pravoslavni hram Svetog Preobraženja.

Žrtve: 1) Simana (Petko) Čukteraš, 1925; 2) Zajko (Drago) Čukteraš; 3) Luka (Ratko) Mandrapa, 1948; 4) Biljan (Nikola) Glogovac, 1927; 5) Miloš Đorić, 1942; 6) Neđo (Spasoje) Marušić, 1945; 7) Slobodan (Milorad) Marušić, 1960; 8) Ljubo (Simo) Pantić, 1941.

Prebilovci, srpsko selo u Opštini Čapljina (Hrvata 1, Srba 172, ostalih 1) veoma poznato srpsko stratište i kultno mesto iz prethodnog rata ponovo je izloženo genocidu i stradanju u pohodu hrvatskih profašističkih oružanih formacija 7. juna 1992. kada je, pretežno u vlastitim kućama, na surov način ubijeno više meštana srpske nacionalnosti.

Pohod i na ovo srpsko selo izvršen je u okviru već pominjane hrvatske ofanzive pod komandom pomenutog generala Janka Bobetka, komandanta "Južnog vojišta". U toku zaposedanja sela i okupacije je razoreno sve što je srpsko: pravoslavna crkva, groblje i spomen-kosturnica srpskih žrtava iz prethodnog rata i Pavelićeve NDH. Posle izvršenog zločina, imovina stradalih, izbeglih i prognanih Srba opljačkana je i uništena.

Žrtve: 1) Gospava Dragičević-Goša, 1906; 2) Draginja (Risto) Medan, 1923; 3) Branko (Drago) Dragičević, 1960; 4) Vlado (Vaso) Čolović, 1947. Opličići, jedno od mešovitih i pretežno muslimanskih sela u Opštini Čapljina (muslimana 916, Hrvata 108, Srba 345). Srpski deo sela doživeo je istu sudbinu 7. juna 1992. kao i ostala mešovita naselja u kojima je pored Hrvata ili muslimana živelo i srpsko stanovništvo ili čisto srpska sela u ovoj opštini.

I u Opličićima svi ubijeni civili su srpske nacionalnosti i život im je oduzet na veoma surov način, pretežno hladnim oružjem. Ostali Srbi, preživeli meštani ovog sela, proterani su ili su, pogotovo deca i žene, još pre napada, naslućujući nesreću, izbegli u područja pod srpskom upravom, a njihovu imovinu napadači su do temelja opljačkali, spalili ili razorili.

Žrtve: 1) Nevenka Ijačić, 1920; 2) Bosa Ijačić, 1928; 3) Vitomir (Gojko) Dulać, 1970; 4) Radomir (Ljuban) Pokrajčić, 1968; 5) Slavko (Vojislav) Puhalo, 1949; 6) Drago (Luka) Ijačić, 1907; 7) Vojko (Lazar) Iljačić, 1921.

Gornji Poretak, minijaturno planinsko srpsko naselje u Opštini Sokolac (Srba 12) napali su 7. juna 1993. pripadnici neke specijalizovane diverzantsko-terorističke jedinice Armije BiH, koju su sačinjavali dobrovoljci prikupljeni iz muslimanskih sela ove i susednih opština. Prilikom upada u selo, muslimani su noževima i tupim predmetima masakrirali tri civilna lica, jedine meštane, koji su se zatekli u svojim kućama.

Selo je do temelja opljačkano, otet stočni fond, a pri napuštanju sela, muslimanski vojnici su razorili i bacačima plamena spalili sve, nepokretnu imovinu: stambene zgrade, obore, koševe i ostale pomoćne objekte, kao i nešto malo još od zime preostalih plastova sena za stočnu prehranu.

Žrtve: 1) Branka (Mirko) Grujić, 1931; 2) Ilinka (Dušan) Lukić, 1942. i 3) Zorka (Ilija) Lukić, 1907.

Pripremio: Milivoje Ivanišević


vesti po rubrikama

^tema

NA DANAŠNJI DAN Zločini nad Srbima u BiH i Hrvatskoj
Ubijeni Srbi sahranjeni u dvorištu
Učesnici samita G-8 danas razgovaraju o rešenju budućeg statusa Kosova i Metohije
KO JE OVAJ ČOVEK? Stanko Subotić - Cane
PARLAMENT I FEUDALCI - DRAGAN VUJADINOVIĆ, ekonomski analitičar
 
 


     


FastCounter by LinkExchange