GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 4. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Selo Mokra Gora, na granici Srbije i Bosne, poslednjih godina postaje istinski raj za turiste

Šargan je čudo

Otkako je obnovljena pruga kroz selo i kako je Kusta ubrzo zatim napravio Drvengrad tako je i selo živnulo, stižu turisti, mesto živi punim plućima, mladi se vraćaju...

Na samoj granici između Srbije i Bosne, pod Šarganom, Mokra Gora ni po čemu više ne liči na susedna planinska sela, koja ostavljena od ljudi polako umiru, i kojima više nema spasa. Otkako je obnovljena pruga kroz selo i kako je Kusta ubrzo zatim napravio Drvengrad tako je i selo živnulo, stižu turisti, mesto živi punim plućima, mladi se vraćaju... od Beograda do Mokre Gore stiže se sada već dosta dobrim asfaltnim putem preko Čačka i Užica, a u podnožju Zlatibora skreće se prema Kremnima. Posle čačanske, ovčarsko-kablarske, požeške i užičke kotline, nadomak Kremana put izlazi na prostranu osunčanu visoravan, pored puta smenjuju se široki, zeleni pašnjaci i cvetne livade, duge drvene ograde kojima su pašnjaci ograđeni, pramenovi borove ili smrčeve šume i s jedne i sa druge strane puta.

Kremna i obronci Tare po svoj svojoj lepoti priča su za sebe. U Kremnima, odmah pored puta koji se odvaja za Taru, nalazi se stara brvnara proroka Tarabića i danas puna tajni, mistike. I kratka poseta kući oživljava hiljade uspomena na čuvene proroke i njihova proročanstava od kojih su se mnoga ostvarila. Kilometar-dva, i put već naleže na pleća Šargana. Tunel kroz Šargan trenutno je zbog obimnih radova na obnovi zatvoren, pa se ide obilaznicom dugom četiri kilometra, preko prevoja pod samim vrhom planine. Čim se prođe prevoj, široki vidik već puca sve do Bosne, niz čitavu mokrogorsku kotlinu. Već sa Šargana vide se prve kuće, ušuškane u zimzelenu šumu, rasute po žutim brežuljčićima i - obrisi Kustinog Drvengrada, koji je za samo nekoliko godina postao prepoznatljiva slika, kao i svi filmovi slavnog režisera.

U selu danas gotovo da nema kuće na kojoj nije obnovljena fasada, pa građevine blistaju oko puta lepotom koja miriše i na nova vremena, ali i na staro doba. S leve strane je novoizgrađeni crkveni dom, uklopljen u krajolik oko stare crkve, kao da je tu stajao vekovima. Malo dalje, stotinak metara iznad puta, sija obnovljena zgrada železničke stanice u Mokroj Gori. I ova zgrada svojim izgledom podseća na vremena iz dvadesetih godina prošlog veka, kada je "ćira" prvi put prošao kroz Mokru Goru. Pored stanične zgrade u kojoj je savremeni restoran, motel i čitav niz drugih sadržaja, obnovljena je pruga uskog koleseka, na šinama stoje stare lokomotive.

Čudima Mokre Gore nema kraja. Iz centra sela put vodi ka izvoru bele vode koja je čudo za sebe. Kraj izvora, nenaviknutog putnika iznenadi novoizgrađeni motel, lepo uređeni prostor kraj izvora rečice Kamešnice, mali Železnički muzej pod otvorenim nebom, sa starim lokomotivama i prugom uskog koloseka.

O izvoru bele vode u Mokroj Gori i pod Šarganom dugo se pričalo. A onda je 27. aprila 1994. godine, Mokrogorac Miladin Glibetić primetio da iz obale ka reci otiče potočić neobične bele vode. Tragom pištaline, on i komšije stigli su do pravog izvora, i duboko zakopane bukove stubline. Od tada, pa do danas, nema dana da na izvor ne stigne barem par desetina ljudi, koji se na izvoru umivaju, pa posle kućama nose sudove pune vode.
- I za stomak, i za oči i za sve kožne bolesti dobra je voda. Dobro je oprati kosu kad opada, kurje oči zaleči za dan-dva. Čula sam da se preporučuje i kod lečenja rana, za gorušicu, zapaljenje očnih kapaka - kažu Mokrogorci.

U selu živi i legenda da je neki Dubrovčanin, koji dugo nije mogao da ima dece, doveo na izvor svoju ženu, i ona posle nekog vremena ostane trudna. Posle je taj Dubrovčanin, kaže legenda, blizu izvora u znak zahvalnosti i crkvu podigao.
Na drugom kraju sela, Kustin Drvengrad, sa visokim oštrim krovovima starih brvnara poslednjih nekoliko godina postao je nezaobilazna destinacija svih turista koji dolaze u ovaj deo Srbije. Istina, mnogi dođu prvo u Drvengrad, onda iz Drvengrada skoknu do Tare, sa Tare do jezera na Drini, sa Drine na Zlatibor, sa Zlatibora do Sirogojna, iz Sirogojna mogu i do kanjona Uvca do obnovljenih manastira ili, uzvodno do Uvačkog jezera i beloglavih supova... Uz motel, sagrađen takođe od brvana, Kusta u svom gradu ima i crkvu, dvoranu i bioskop, i veoma posećenu galeriju, i restoran i poslastičarnicu, i banku, i naspram banke - "zatvor", i brvnare u kojima se može prenoćiti, a šetnja uličicama drvenog grada nezaboravan je doživljaj.

Naspram Drvengrada su "osmice" Šarganske pruge, koja je nekad od Užica vodila ka Višegradu i Sarajevu. Ovom prugom Mokrogorci su se vozili sve do 1974. godine, a onda je pruga ukinuta i stavljena u zaborav i bila zaboravljena sve do pre par godina, kada su počeli ozbiljni radovi na obnovi osmice. Tada, tog dana kada je "ćira" ukinut, Mokrogorci su, sećaju se i danas, kukali iz glasa i palili sveće pored pruge, žaleći "ćiru" i dobra stara vremena.
I kao što su Tarabići prorekli, niz Šargan i uz Šargan ponovo se voze ljudi, ali, ovog puta "serbez uživancije". Uz pomoć ŽTP-a, a i, to kaže svaki Mokrogorac, posebnim trudom njihovog zemljaka Radovana Glibetića, zaposlenog na železnici, obnovljene su stanice uz i niz Šargan, pa pruga danas po svemu izgleda kao i 1925. godine.

A "osmica" je istinsko graditeljsko čudo. Sa stanice Šargan Vitasi, najpre se prolazi kroz šarganski tunel, dug 1.682 metra, kopan ručno i ručno ozidan, istinsko graditeljsko čudo sa početka dvadesetih godina prošlog veka kada je građen.

Malo iza tunela već se nailazi na "osmicu" - neverovatan splet tunela, okuka, mostova, u kome se običan, nevičan putnik začas izgubi, pa posle par tunela ne zna više ni odakle je došao ni kud putuje. "Šarganska osmica" u stvari je inženjerska zavrzlama, jedinstvena u svetu, kojom je na originalan način, petljom u obliku broja osam, savladan Šargan i visinska razlika od 300 metara od Mokre Gore do vrha Šargana.
Na razdaljini od 3,5 kilometara postavljeno je 13,5 kilometara koloseka, 22 tunela, deset mostova, čudo nad čudima. Iza "šarganske osmice" je stanica Jatare i ona jedinstvena u svetu. Na toj stanici punih 25 godina nije prodata nijedna vozna karta, niti je izašao neki putnik.

Zoran Šaponjić (Sina)


vesti po rubrikama

^putovanja

Selo Mokra Gora, na granici Srbije i Bosne, poslednjih godina postaje istinski raj za turiste
Akcija Glasa -BIRAMO NAJBOLJU TURISTIČKU FOTOGRAFIJU
Više turista u Srbiji
Kuda na izlet Manastir Vraćevšnica
   
 


     


FastCounter by LinkExchange