GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 3. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Žene srbije : Radmila Maksimović, doktor biohemije

Kad bi Rada moćna vila bila...

Sport spaja ljude različitih rasa i veroispovesti, pa što ga onda ne bismo iskoristili da poveže i naše nacionalne niti

Profesor dr Radmila Maksimović, kako je prijatelji zovu Rada Zeka, biohemičar iz Kruševca, pored nauke i prosvete, uspešno se bavi fudbalom, bridžom, sportskim menadžmentom i spisateljstvom. A, možda slobodno vreme za Radu i ne postoji?

Rada Zeka je rođena u zapadnom Sremu, iliti istočnoj Slavoniji, na obali reke Vuke, koja joj je bila sve, i dom, i izletište, i sportsko borilište i pozorište.
- Vuka nas je gajila i hranila. Na njoj smo lovili ribu sa mrežama od firongli, koje smo krali s prozora svojih kuća, rizikujući da dobijemo batine zbog toga. Odrasli smo s kaznama jer su naši roditelji verovali da je batina iz raja izašla. Čak su se i roditeljski sastanci uvek završavali porukom učitelju - udri, učo, udri. Moram priznati da je bilo mnogo razloga za takvo razmišljanje naših očeva i majki. Bili smo nestašni mangupčići, a ja možda i najveći među njima. Zato na glavi, kao uspomenu na detinjstvo, nosim nekoliko ožiljaka. Kad god bi se potukla, drugari bi mi razbili glavu, kamenom ili flašom, ili šta god da im se našlo pri ruci. Bila sam više dečak nego devojčica.

Rada je deset godina bila prvotimac ŽFK "Studentski grad" u Beogradu i reprezentativka. U tom periodu je osvojila sve što se može osvojiti na teritoriji SFRJ.

- Fudbalska lopta je bila moj životni san jer smo fudbal igrali s krpenjačama na guvnima svojih avlija ili na livadici ispod Vuke. Iako su mi sportovi išli i od noge i od ruke, fudbal je obeležio moju mladost. Igrala sam polutku i nosila "desetku", kao kule Aćimović. Bili smo iste konstitucije. On zgodan i ja zgodna, ali on malo puniji od mene. U to doba Beograd je imao 50 klubova. Ženski fudbal je bio strašno posećen. Najodaniji naš navijač bio je gradonačelnik Branko Pešić. Bile smo njegove ljubimice. On je cenio naš rad i maksimalno nas podržavao. Sve fudbalerke su bile studentkinje, a osnovni uslov za ulazak u ekipu bio je uspeh na fakultetu.

Kada je udajom za LJubisava Maksimovića postala Kruševljanka, prvi posao koji je želela da uradi u tom gradu bilo je da osnuje fudbalski klub "Napredak". Fudbalska javnost u Kruševcu tada nije prihvatala žene u tipično muškom sportu, pa je Radi trebalo punih pet godina da realizuje svoje ambicije.

Balkanski mostovi

Kad bih kojim slučajem
Moćna vila bila,
Balkan bih u oazu
Mira pretvorila.
Prepletenim rukama
Naroda s Balkana
Pravila bih mostove
I na njima vrata
Kroz koja prolaze
Samo oni što ljube
Bližnjeg svog.
Da tako prestane
Krvava balkanska bajka
Da nikad više ne bude rata

- Srećom, uspeli smo. Danas je "Napredak" pred osvajanjem titule šampiona Srbije, a ja sam ponosna što je to moje čedo i što sam bila u njemu i igrač i prvi šef stručnog štaba.

Rada je i strastveni igrač bridža, kao i drugih kartaroških igara
- Nema te kartaroške igre koja se igrala na prostorima bivše SFRJ, a koju ja nisam probala. Danas sam sve stavila ad akta i igram samo bridž. Posle osnivanja ŽFK "Napredak", osnovala sam i bridž klub u Kruševcu. Bio je to period kad su mi deca bila mala i kad sam morala da budem uz njih. Ponosna sam, jer smo sve aktivnosti u klubu podredili stvaranju omladinskog pogona. Takav pristup dao je i pravi rezultat. Kompletna kadetska i omladinska reprezentacija SRJ ponikla je u našem klubu. Dugi niz godina bili smo neprikosnoveni na Balkanu i veoma značajni u svetu. I danas okosnicu omladinske i studentske reprezentacije Srbije u bridžu čine naši igrači, a ja sam više nego srećna što je moj sin Nikola Maksimović njihov kapiten i najbolji igrač.

Krunom svog angažovanja u sportu Rada, međutim, ne smatra svoje igračke i trenerske rezultate. Misli da je najvažnija stvar koju je uradila pokretanje Parohijskih sportskih igara. Svesna činjenice da je naš narod u rasejanju sklon brzoj asimilaciji u sredine u kojima živi, pokrenula je inicijativu i dobila blagoslov od vladike niškog gospodina Irineja da u Kruševcu započnu, a potom se prošire na celo Srpstvo sportske igre. U Kruševcu su održane prve igre, koje su protekle u neverovatnoj sportskoj atmosferi, izgaralo se do zadnje kapi znoja... za krst časni.....
- Sport spaja ljude različitih rasa i veroispovesti, pa što ga onda ne bismo iskoristili da poveže i naše nacionalne niti
O svojoj struci Rada ne želi mnogo da priča. Specijalizaciju iz oblasti medicinske biohemije završila je na Farmaceutskom fakultetu, na kome je i doktorirala. Od svojih istraživačkih radova posebno izdvaja angažovanje na utvrđivanju metode za određivanje hroma u serumu, koju danas rade Japanci. Deo svojih intelektualnih sposobnosti Rada Zeka je usmerila i na spisateljstvo. Napisala je roman "Nizvodno Vukom", posvećen ratu u vukovarskom kraju. Drugi roman "Freska" je neka vrsta apela da se vratimo veri, a treći roman "Balkanski mostovi" promovisan je u Kruševcu, 9. maja, na Dan pobede (Dan Evrope). On je neka vrsta poziva našem narodu da batalimo ratove i da se prihvatimo rada.

- I za kraj mogu reći da sam uvek radila samo ono što sam mislila da je ispravno i nikad se nisam osvrtala na to ko od moga rada ima koristi. Jedino što sam, sa sigurnošću, uvek znala jeste da od moje delatnosti niko nema štetu. Mislim da je to ono što me je izdizalo iznad svega.

ZOB


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za nedelju
Brezin vrganj izuzetno je cenjen i tražen kod profesionalnih kuvara
Žene srbije : Radmila Maksimović, doktor biohemije
GLASOVA KUHINJA