GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Veljko Milanković i Mladen Bratić neće dobiti ulice

Ministarstvo protiv "Vukova s Vučjaka"

Inicijativa nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila od predsednika Srbije da reaguje i spreči promenu naziva ulica. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu saopštilo da nije dalo saglasnost

Inicijativa nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je juče, uoči isteka toka, od predsednika Srbije Borisa Tadića da spreči da Novi Sad dobije ulice Veljka Milankovića i Mladena Bratića.

Podsetimo, odluka koju je Skupština grada donela 3. aprila da se dve ulice u vojvođanskoj prestonici nazovu po imenima učesnika ratova na bivšoj teritoriji SFRJ Vlajka Milankovića, komandanta paravojne formacije "Vukovi sa Vučjaka" i Mladena Bratića, generala JNA i komandanta novosadskog korpusa, koji je učestvovao na vukovarskom ratištu, odmah je uzburkala strasti kako među političkim strankama i nevladinim organizacijama, tako i među samim građanima.

Međutim, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu saopštilo je juče da nije dalo saglasnost Skupštini grada Novog Sada da se dve ulice u glavnom gradu pokrajine nazovu po Mladenu Bratiću i Veljku Milankoviću. U saopštenju, koje je potpisao ministar Milan Marković, navodi se da je Ministarstvo o svojoj odluci obavestilo Skupštinu grada Novog Sada pre tri dana, 29. maja ove godine.

U pismu Tadiću, Građanska Vojvodina je navela da je tri puta zahtevala od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da odbije davanje saglasnosti na "skandaloznu odluku Skupštine grada Novog Sada" o imenovanju ulica. U pismu se ističe da uskoro ističe rok od 60 dana, koliko Ministarstvo ima da odbije akte lokalne samouprave o nazivima ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta, a još nema odgovora od ministra Milana Markovića.

Vojvođanske NVO navode da će se u slučaju da istekne taj rok, automatski smatrati da je data saglasnost na akt lokalne samouprave, kao i da će, ukoliko ta odluka bude verifikovana "ćutanjem administracije", to biti velika uvreda za građane Novog Sada.
"Ta odluka je takođe u potpunoj suprotnosti sa namerama Srbije da nastavi evropske integracije, u suprotnosti je sa evropskim vrednostima kojima Srbija, bar zvanično, teži", piše u pismu Tadiću.

Građanska Vojvodina je juče uputila i pismo ministru Markoviću, u kojem navodi da će ukoliko odluka Skupštine grada postane pravosnažna "smatrati da lično ministar za to snosi odgovornost, jer je bio javno upoznat sa tim da je potrebno hitno reagovati".

Markovićev prethodnik Zoran Lončar je ranije obavestio Građansku Vojvodinu da je Ministarstvo zatražilo od Skupštine Novog Sada izjašnjenje u vezi sa tom inicijativom za promenu naziva ulica. Lončar je tada naveo i da će Ministarstvo za državnu upravu, po dobijanju izjašnjenja, postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjem.

Inicijativu nevladinih organizacija Građanska Vojvodina čine Centar za regionalizam (Novi Sad), Građanski fond Panonija (Novi Sad), Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, kancelarija u Novom Sadu i NVO Otvoreni licej (Sombor)

N. Ćaćić (Sina)


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Emil Fejzulahi nudi rešenje za lečenje žitelja Stare Pazove
Vojvođanske vaspitačice dobile svoju himnu
Kikinđani internetom naručuju izvode iz matične knjige
Veljko Milanković i Mladen Bratić neće dobiti ulice
 


     


FastCounter by LinkExchange