GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 31. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

KO JE OVAJ ČOVEK?

Zoran Slavnić (Ekscentrični genije)

POČETAK - Rođen je 26. oktobra 1949. godine u Beogradu.
DETINJSTVO - Odrastao u Ulici cara Lazara (danas Pariska). Išao u osnovnu školu "Braća Ribar" sa današnjim kumom i predsednikom KSS Draganom Kapičićem i Goranom Rakočevićem, ocem aktuelnog reprezentativca Igora. U tom periodu zavoleo je košarku, a prethodno je trenirao fudbal, boks... Danas je redovan "inventar" kafića "Pevac", a samo nekoliko ulica dalje nalazi se i kafe "Galerija" u vlasništvu Dragana Kapičića. Nestašni Dorćolac uvek je obožavao sport, šalu, ali i moka tortu, po kojoj je dobio nadimak i po njemu postao čuven širom planete.
NACIONALNOST - Srbin.
VERSKA OPREDELJENOST - Kratko i jasno: Zvezdaš!
OBRAZOVANJE - Viša ekonomska škola
KARIJERA - Najbolji siže Slavnićeve biografije dao je pokojni profesor Aleksandar Nikolić: " Život i košarka za njega su samo igra!" A, Moka je baš umeo da "se igra". Tokom igračke karijere odigrao je 177 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije, a mogao je i više da Ranko Žeravica, baš u njegovom slučaju, nije pogrešio u selekciji, što mu je Moka šeretski zamerio i pre dva dana u Kući košarke. Kasnije Slavnić nije zaboravio uslugu koju je jugoslovenskoj košarci učinio sledeći selektor Mirko Novosel pozivanjem čigrastog plejmejkera među "plave": " Novosel je najbolji trener naše košarke svih vremena".

Osvojio je pet zlatnih medalja: olimpijsku 1980, svetsku 1978. i tri evropske - 1973, 1975. i 1977. godine. Ima i olimpijsko (1976) i svetsko srebro (1974), kao i bronzu sa EP 1979. godine. Generaciju romantičara činili su osim Moke i Krešimir Ćosić, Dražen Dalipagić, Dragan Kapičić, Dragan Kićanović, Mirza Delibašić, Rajko ŽižićÖ Najveća je legenda Crvene zvezde, čiji je dres nosio 14 godina (1963 - 1977), sa kojom je osvojio nacionalnu titulu i dva kupa, kao i Kup kupova, 1974. godine (prvi međunarodni klupski trofej naše košarke). Kasnije je igrao i za Huventud, Šibenku, Kazertu i Partizan, a Španci su ga častili nadimkom "ekscentrični genije". Karakter vođe nije mu dao mira, trenerski posao je bio logičan rezultat nemirnog duha i gladi za avanturama. Vodio je Šibenku, Partizan, Malagu, Jugoplastiku, Zvezdu, Dafni, Iraklis, Bamberg i pre tri godine beogradski Atlas, na poziv tim-menadžera I velikog prijatelja Dražena Dalipagića. Tri godine je bio, kako su ga nazvali, "dežurni kritičar", a na nedavnoj sednici Stručnog saveta Dušan Vujošević je preduhitrio Praju i predložio ga za prvog selektora Srbije. Izabran je jednoglasno! Simbolično, jedini čovek koji je igrao i trenirao Zvezdu i Partizan.
STRANAČKI ANGAŽMAN - Nikada nije bio član stranke. Kako tvrdi - uvek je bio kontraš.
ZANIMLJIVOSTI - Za Slavnića su govorili da je najveći vragolan naše košarke. Momak sa beogradske kaldrme nikada nije bio konformista, uvek je govorio šta mu je na duši. Otuda su mu kačili i etiketu buntovnika, ali se uglavnom ispostavljalo da je bio u pravu. Ludačku želju da postane selektor nacionalnog tima nije mogao da sakrije. Tako je pre godinu i po dana, kada je Svetislav Pešić odbio selektorsku ulogu poručio: "Pešić je patriota. Ali, nemački!" Pred Mundobasket u Japanu izvinio se Japancima za sve što će reprezentacija SCG da pruži u Aziji. Ispali smo u osmini finala. Dok je njegova Crvena zvezda tonula početkom veka, nisu ga pitali za savet, iako ima 17 pobeda u "večitom derbiju" nad Partizanom. Imao je lakonsko objašnjenje: "Ako Zvezda može bez Slavnića, može i on bez Zvezde". Oženjen je Jelenom (drugi brak), od koje traži samo tri stvari: da ga mazi, da ga pazi i da izgleda lepo

N. Radojević


vesti po rubrikama

^tema

INTERVJU : Ivica Dačić, član dosadašnje srpske delegacije u Savetu Evrope
KO JE OVAJ ČOVEK?Zoran Slavnić (Ekscentrični genije)
Zaboravljena šesta godišnjica završetka sukoba sa OVPBM
SPOLJA GLADAC - DRAGAN VUJADINOVIĆ - EKONOMSKI ANALITIČAR
 
 


     


FastCounter by LinkExchange