GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 30. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Prva srpska Jagodijada održana juče u selu Kamenare kod Kruševca

Sitnije jagode su slađe, a krupnije idu u džem

Nasred sela Kamenara, dvadeset kilometara od Kruševca ka Velikoj Drenovi, na poljančetu pod jasenjem u pozadini Doma kulture, na pedesetak štandova izloženo je najslađe majsko voće - jagode. Meštanin deda LJubiša se uznemirio što je prva srpska Jagodijada u Kamenaru, juče, otvorena u odsustvu njegove "babe".

- LJubinke još nema na proslavi. Evo, kasni, ostala je kod kuće, sprema slatko, pa se plaši da joj ne zagori - priča deda LJubiša Godić, oblizujući se po usnama. On sa sinom i unucima, ali i unajmljenim sezonskim radnicima, jagode bere sa hektar i po zemljišta. Godina je, kažu, dobra za jagode. Kiša je učinila da se poveća rod.
Tu pored njega je Slaviša Sekulić.

- Jagodama se bavim više od dvadeset godina i ovo mi je glavno zanimanje. Mislili smo da je Kamenare bogu iza leđa, a ono nije, nego u centru sveta. Došli Ukrajinci pa izvoze svu robu, a cena i nije loša, 100 dinara po kilogramu. Od jagoda može lepo da se živi - priča Slaviša.
Goran Stanisavljević kaže da je na mirazu. A na tastovom imanju pod jagodama je 70 ari zemljišta.

- Najlepše je sa jagodama, a kad ova majska sezona prođe, onda počinjemo sa kornišonima, pa sa bostanom. Tako teče život u selu Kamenare - priča Goran.
Na štandu Zorana Novakovića izloženi su razni specijaliteti od jagoda. Kaže da je najslađe ono što je spremljeno od najsitnijih jagoda. One velike su za za spravljanje džemova.

Kamenare su najčuvenije selo po proizvodnji jagoda u Srbiji. Organizatori su pričali da jagoda potiče iz porodica ruža, da je najslađe majsko voće u svim zemljama sveta, i da onaj koji pojede osam jagoda u organizam unosi 140 procenata preporučene dnevne doze vitamina Ce. Te da je jagoda jedino voće čije su semenke nalaze spolja, a ne unutar ploda i da je jagoda zbog svog srcastog oblika i slatkog ploda bila simbol boginje ljubavi Venere.
Na proslavu su tokom dana stizali i svi drugi koje smo usput sretali pored svojih jagodnjaka kako ubiraju jagode. Celo Kamenare pretvorilo se u veliku jagodu.

R. B.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Reporter Glasa na Pešterskoj visoravni, gde su čobani, dočekavši lepo vreme, izveli stada na ispašu i tu će ostati do jeseni
Prva srpska Jagodijada održana juče u selu Kamenare kod Kruševca
Prištinski maturanti proslavili 50 godina mature u Beogradu