GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Veliki uspeh šabačkih gimnazijalaca na takmičenju iz istorije

Sedam prvih mesta

Svojim uspehom zasenili su sve učesnike ovog velikog takmičenja koje je u Vrnjačkoj Banji organizovalo Društvo istoričara Srbije "Stojan Novaković". I organizatori nisu očekivali ovako nešto, pa im je ponestalo diploma za sve

ŠABAC - Sedmoro učenika Šabačke gimnazije na nedavnom republičkom takmičenju iz istorije osvojili su sedam prvih nagrada. Ovim svojim uspehom zasenili su sve učesnike ovog velikog takmičenja koje je u Vrnjačkoj Banji organizovalo Društvo istoričara Srbije "Stojan Novaković". I organizatori nisu očekivali ovako nešto, pa im je ponestalo diploma za sve, tako da će im one naknadno biti uručene.

Bogdan Pavlović, Petar Maksić, Aleksandra Miletić, Katarina Vukašinović i Tanja Čevericki su učenici trećeg razreda Šabačke gimnazije i tačno su odgovorili na sva pitanja, osvojivši maksimalnih 49 poena. Aleksandra Savić i Dragan Đurđević, učenici drugog razreda i osvojili su svih 47 poena u svojoj kategoriji. Iako je za takmičenje bilo predviđen jedan sat za predaju tačnih odgovora, neki su za 40 minuta već završili svoj testove.

- Bilo je dosta datuma i činjenica koje smo morali da znamo, čak i onih sa slika i fotografija u udžbenika. Ali, sve smo tačno uradili i na najbolji način opravdali ime Stojana Novakovića koji je bio učenik ove škole - kaže Petar Maksić.

NAGRAĐUJE I OPŠTINA

Đake čeka i nagrada šabačke opštine iz fonda za talente. Učenici trećeg razreda kažu da će novac sačuvati za matursku ekskurziju, koja ih čeka iduće godine.

Tanju su najviše zanimala otkrića, a Aleksandru apsolutističke monarhije. Bogdan je već odlučio da će studirati istoriju, dok ostali učenici razmišljaju o drugim fakultetima.
- Na takmičenju smo apsolutno dominirali. Nikada se nije dogodilo da učenici jedne škole osvoje sedam prvih mesta. Učestvovali smo i na ranijim takmičenjima, ali nikada nismo postigli ovakav uspeh. Oni iz istorije znaju sve - tvrdi profesor istorije Zoran Bogdanović.

Učenici naglašavaju da su im u pripremama pomogli profesori istorije Dušan Jovanović i Zoran Bogdanović. Svakih sedam dana su se sastajali i proveravali znanje pred takmičenje. Iako su bili oslobođeni škole sedam dana, išli su na časove kada su imali pismene zadatke i testove iz drugih predmeta.

- Naši profesori su nam puno pomogli da pređemo gradivo. Na takmičenju su bila i pitanja iz gradiva koje još nismo prošli, tako da smo učili unapred. Bez njihove pomoći ne bismo postigli ovakav uspeh - smatra Aleksandra Miletić.

Najteže im je palo čekanje na rezultate takmičenja. Iako su znali da su sve uradili dobro, trema ih nije napustila sve do ponoći, kada su saopšteni rezultati. A onda - veselju nije bilo kraja. Direktor Šabačke gimnazije Mirko Nagl nagradio je profesore i učenike za ovaj veliki uspeh i rejting škole.

- Oni su postigli veliki uspeh i na najbolji način doprineli renomeu škole koja ove godine obeležava 170 godina postojanja. Ovo takmičenje iz istorije je po meri dece. I ostali sastavljači testova na takmičenjima iz ostalih predmeta trebalo bi da se ugledaju na Društvo istoričara Srbije, koje je organizovalo pravo takmičenje. Naši đaci su bili najbolji u Srbiji i mislim da bi nagradni fondovi trebalo da budu veći - ističe direktor škole Mirko Nagl, koji je obećao da će učenicima i profesorima omogućiti jednodnevni izlet u mesto koje budu poželeli.

M. Eraković (Sina)


vesti po rubrikama

^zapadna Srbija

Neobična sudbina srpskog paraolimpijca Željka Čelikovića
Čačanska banka u Gornjem Milanovcu, povodom pedeset godina rada, obradovala đake Ekonomske škole
Planovi Javnog preduzeća za puteve u Gornjem Milanovcu
Veliki uspeh šabačkih gimnazijalaca na takmičenju iz istorije
   
 


     


FastCounter by LinkExchange