GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 18. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

U Kruševcu večeras počinje festival "Donne in musica"

Kad dame komponuju i sviraju klasiku

Pod pokroviteljstvom opštine i u organizaciji Kulturnog centra počinje muzičko takmičenje koje je pre tri godine u Srbiji pokrenula italijanska asocijacija "Done in musica"

KRUŠEVAC - Festival "Donne in musica" koji je izmislila Italija, a pre dve godine po prvi put u našoj zemlji organizovao Leskovac, odomaćio se u Kruševcu kao tradicionalan. Velika fešta ozbiljne muzike, koju za učenike muzičkih osnovnih škola i ne samo za njih, komponuju žene kompozitori, u gradu pod Bagdalom odjekivaće od danas do nedelje uveče. Pokrovitelj je opština Kruševac, a suorganizator Kulturni centar.

- Ovo, treće po redu muzičko takmičenje u našoj zemlji, koje je pokrenula italijanska asocijacija " Donne in musica" izazvalo je lepu reakciju u svetu muzike i kod žena uopšte. Jer, ovim se na jedan poseban način skreće pažnja na žene u muzici. Kod nas je to takmičenje pijanista učenika osnovnih škola, sa tendencijom da se to proširi i na ostale oblasti muzike, da se žene od vokalne forme uključe i na sve druge oblasti muzičkog stvaranja. Prvo pilot takmičenje bilo je u Leskovcu, a prošle i ove godine, to je u Kruševcu, sa tendencijom da ovde i ostane. Tvorac čitave misije je poznati muzički pedagog i kompozitor Vojna Nešić, žena koja je pisala za sve forme, pa i za kompozicije kruševačkog Hora "Sveti knez Lazar", koji je, izvodeći njene kompozicije osvojio i nagrade. Ideja je još u povoju. Festival se održava u vreme kad se svi učenici i profesori bave završetkom školske godine i prijemnim ispitima, pa je moguće da doživi promenu termina. Cilj je da se omasovi i doživi uspeh u kvalitetu i kvantitetu- kaže direktor Kulturnog centra Kruševca Lidija Rakićević.

Muzički saradnik Kulturnog centra Kruševca, profesor muzike u kruševačkoj Muzičkoj školi "Stevan Hristić" Irina Miljković kaže da Festival počinje večeras prigodnim koncertom nagrađenih učenika, a takmičenje se održava sutra i u nedelju.

Tekst i foto: R. B. (Sina)


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

U Kruševcu večeras počinje festival "Donne in musica"
Direktor Prve kragujevačke gimnazije o optužbama Gradskog veća
Elektrodistribucija zbog duga od pet hiljada evra "kaznila" Rome
  


     


FastCounter by LinkExchange