GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 10. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Miniranje kamenoloma u selu Kamenica kod Kraljeva moglo da bude tragično

Kamenje letelo na sve strane

Pravo "bombardovanje" desilo se odmah posle miniranja u kamenolomu, čija eksploatacija traje čitav jedan vek. Pošto je odjeknula snažna eksplozija, prema tvrdnjama naših sagovornika, ovaj deo sela Kamenica podno Goča obavila je gusta prašina, a kamenice su letele na sve strane

KRALJEVO - Beogradski putari miniraju kamenolome u blizini srednjovekovnih utvrđenja Maglič, Koznik i Gradina, i time ugrožavaju i njih i arheološka nalazišta u selima Konarevu i Ratini. Nedavno su stručnjaci iz kraljevačkih institucija kulture, Narodnog muzeja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, obelodanili da otvaranje kamenoloma u okolini Kraljeva predstavlja veliku opasnost za srednjovekovna utvrđenja i arheološka nalazišta.

Ono što se, međutim, dogodilo pre dva-tri dana u selu Kamenici, podno Goča, moglo je da ima mnogo tragičnije posledice. Na sreću, niko od meštana sela nije nastradao, a nekoliko njih je prošlo s lakšim povredama.

Naime, na desetine kuća koje se nalaze u blizini kameničkog kamenoloma zasuto je kamenicama, od kojih su neke bile gromade veličine televizora, teške i po nekoliko desetina kilograma. Otkinuti delovi kamenoloma leteli su po hiljadu metara, i završavali na krovovima kuća i kafana, i obližnjim livadama. Na jednoj od njih dečaci su igrali fudbal.

Pravo "bombardovanje" desilo se odmah posle miniranja u kamenolomu, čija eksploatacija traje čitav jedan vek. Pošto je odjeknula snažna eksplozija, prema tvrdnjama naših sagovornika, ovaj deo sela obavila je gusta prašina, a kamenice su letele na sve strane.

- Supruga Danijela, ja i četvoro naše dece nalazili smo se u kafani. Neki minut pre eksplozije, otišli su gosti s terase. Čim sam čuo grmljavinu i video oblak prašine, sklonio sam decu i suprugu iza šanka. U kafanu su počele da uleću kamenice, a jedna veličine televizora pala je blizu šanka. Njeni otkinuti delovi pogodili su moju suprugu, koja je sakrivena iza šanka držala našeg dvogodišnjeg sina u naručju - ispričao nam je Živomir Draganjac, vlasnik kameničke kafane "Gočka dolina".

Kameničanka Velinka Aleksić bila je u blizini kuće kada je začula sirenu, a koji minut kasnije i snažnu eksploziju. Nije, kaže, imala vremena da se skloni u kuću, već je zaklon potražila u dvorišnoj zgradi.

- Kada se sve završilo, imala sam šta i da vidim. Zidovi kuće su na nekoliko mesta bili probijeni. Na stepeništu je bila gomila kamenja i šuta. Veće kamene gromade pronašla sam u spavaćoj sobi, kupatilu i predsoblju. Mogli smo svi da izginemo - ogorčena je Velinka Aleksić.

Kamenolom je od pre koju godinu u vlasništvu kraljevačkog biznismena Marina Perića i njegovog poslovnog partnera iz Švedske. Prema rečima Vladana Nikolića, rukovodioca iskopavanja kamena, miniranje je obavila beogradska firma "Rudeks", i do sada nije bilo ovakvih problema.

- Ovog puta se desilo nešto nepredviđeno, pa su kamenice zaista letele izvan kamenoloma. Predstavnici firme "Rudeks" obećali su da će nastala šteta na okolnim kućama biti realno procenjena, i da će biti nadoknađena vlasnicima. Mi smo, inače, na vreme obavestili Kameničane da ćemo obaviti miniranje.

- Mislim da su kuće u blizini kamenoloma, koji ima sve potrebne dozvole za rad i eksploataciju, sagrađene bez potrebnih građevinskih odobrenja, ali šteta će, ponavljam, svima biti nadoknađena - kaže Vladan Nikolić. Kameničani, međutim, tvrde da nikakvog obaveštenja o miniranju nije bilo i da je tragedija izbegnuta samo pukom srećom.

M. Milšić (Sina)


vesti po rubrikama

^zapadna Srbija

Nastavlja se obnova Đurđevih stupova, jedne od najstarijih srpskih svetinja
Na Tari održan seminar o razvoju seoskog turizma u zapadnoj Srbiji
Miniranje kamenoloma u selu Kamenica kod Kraljeva moglo da bude tragično
U podrinjskim mestima dosta novca za infrastrukturu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange