GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 30. 04 - 02. 05. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Glas predlaže destinacije u okolini prestonice za prazničnu proslavu

Od Avale do Fruške gore

Dok budete raspaljivali prvomajski roštilj, setite se da 1. maja radnici širom sveta organizuju velike proteste

Proslave praznika rada, kod nas su iz godine u godinu sve grandioznije, tako da se gotovo niko više i ne seća korena ovog najvećeg Međunarodnog dana radnika sveta. Pre nego što raspalite praznični roštilj među srpskim šljivicima i livadama, vredi znati da se 1. maj i danas širom sveta obeležava velikim protestima i demonstracijama radnika.
Prvomajski uranak i jednodnevni beg od učmalosti svakodnevice, gradskih gužvi, dosadnih šefova i brojnih radnih obaveza, Beograđani, osim izletišta u srcu prestonice Ade Ciganlije i Košutnjaka, mogu provesti na nekoliko atraktivnih lokacija. Glas vam predlaže i nekoliko destinacija za odmor, nedaleko od prestonice do kojih stižete za najviše sat vremena.

Avala
Na samo 18 kilometra od centra, nalazi se jedina prestonička planina, obrasla pretežno listopadnom šumom sa sportskim terenima za košarku, rukomet, odbojku i fudbal. Ukoliko niste zaljubljenici u kolektivne sportove, postoji nekoliko obeleženih staza za šetnju i vožnju biciklom. Na putu prema Avali nalazi se Spomen-park Jajinci koji je idealno mesto za roditelje sa malom decom, jer im je na raspolaganju veliki prostor sa uređenim travnjacima.

Kovilovo
Ovo, slobodno se može reći elitno mesto za odmor, nalazi se na dvadesetak kilometra od prestonice na Zrenjaninskom putu. Iza stotinak hektara prelepe šume smešteni su brojni sportski tereni. U okviru sportskog kompleksa je i luksuzni hotel "Prezident" gde se može predahnuti uz raznovrsne specijalitete sa roštilja.

VO NA ŽARU U BESNOM FOKU

Poljoprivredna korporacija Beograd i fudbalski klub "Pionir" već trideset godina tradicionalno organizuju prvomajski uranak u naselju Besni Fok, koji je od Padinske skele udaljen sedam kilometra. Paljenje logorske vatre počinje večeras u 20 časova uz bogat kulturno-umetnički program i pečenje vola na ražnju.

Grocka
Ukoliko volite da razgledate istorijske spomenike, u Vinči, delu Grocke, nalazi se arheološko nalazište staro preko tri hiljade godina, ali i manastir Rainovac u Begaljici. U Grockoj obavezno posetite takozvane "Titove vinograde" sa kojih se pruža velelepni pogled na Dunav i Banat.

Kosmaj
Pitoma planina koja je od Mladenovca udaljena 12 kilometara, a od Beograda 30 km, pruža prelep ambijent sa puno zelenila i pratećim sadržajima za rekreaciju. Strmije strane obrasle su šumom, dok je podnožje pod njivama i voćnjacima. Na putu od Mladenovca ka Kosmaju nalazi se mineralno izvorište vode Kopaćička, zatim Markovo jezero koje je bogato ribom i pogodno za pecaroše. Ako se uputite put Kosmaja, možete produžiti i do obližnje Topole, Oplenca, Bukovičke banje...

Bojčinska šuma
Nekada je bila veoma popularno izletište Beograđana, a nalazi se na teritoriji opštine Surčin i od Beograda je udaljeno oko 20 kilometara. Posebno zadovoljstvo vam pružaju fijakeri, kojima se možete provozati kroz šumu. Na samom ulazu u šumu nalazi se nadaleko čuveni restoran "Bojčinska koliba" sa sremačkim specijalitetima i tamburašima. Na oko pet kilometra od izletišta nalazi se i manastir Fenek iz 15. veka.

Fruška gora
Preporučujemo svim izletnicima da pored neizostavnog roštilja posete grupu od 15 fruškogorskih manastira. Nalazi se na oko 60 kilometra od Beograda i obiluje raznovrsnom vegetacijom, dok izuzetnu vrednost predstavljaju šume lipe, hrasta, bukve, graba, topole i vrbe. Oni koji vole kampovanje, Fruška gora je pravi izbor.

Obedska bara
Obedska bara, jedno je od najstarijih prirodnih rezervata i stanište za oko 220 vrsta ptica, od kojih 140 ima status nacionalne retkosti. Među bogatim rastinjem živi 50 vrsta sisara, 13 vodozemaca, 16 vrsta riba, ali i obilje gljiva i najraznovrsnijih biljaka. Tu je muzej "Hleb" i Crkva svetog Luke, inače najstarija crkva u Srbiji.

S. Mališić


vesti po rubrikama

^Beograd

Glas predlaže destinacije u okolini prestonice za prazničnu proslavu
Održan veliki prolećni bal "Evropa pleše sa nama"
INTERVJU : Slaven Tica, direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd"
Tridesetak atletičara juče se trkalo do vrha kule "Geneks"
BEOGRADSKI VEKOVNIK - PIŠE - JOVAN NIKOLIĆ
   


     


FastCounter by LinkExchange