GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 23. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Prepiska o arbanaskim nasiljima u Staroj Srbiji 1898-1899 (10)

Srbi ne znaju da li će dočekati sutrašnji dan

Visoka Porta, umesto da se ozbiljno odazvala zahtevima srpskog Poslanstva, našla je način da sačuva mesne vlasti koje su svojom nebrigom i zlonamernošću postale saučesnice napadača muslimana

Novaković je bio poslanik Srbije u Carigradu četiri godine i za to vreme napisao je Tefik paši nekoliko desetina pisama, uputio brojne note i nabrojao više stotina zločina koje su Arbanasi počinili nad Srbima.

U pismu koje je 24. marta 1899. poslao u Beograd, ministru inostranih dela Vladanu Đorđeviću, Novaković podseća da je "Kraljevsko Srpsko Poslanstvo više puta skretalo pažnju Carskoj Vladi na samovoljna i do krajnosti žestoka zla dela, koja arnautsko stanovništvo sistematski i stalno vrši nad hrišćanskim stanovištvom izvesnih sandžaka Kosovskog Vilajeta".

Visoka Porta, umesto da se ozbiljno odazvala zahtevima ovog poslanstva, pisao je, između ostalog Novaković, "usvojila je način, da ma po koju cenu zakloni mesne vlasti, koje su svojom nebrigom i zlonamernošću postale u nekoliko saučesnice napadača muslimana".
- S obzirom na takvo držanje Visoke Porte, sasvim je prirodno što je arbanasko stanovništvo, ne bojeći se da će biti kažnjeno, dalo najslobodnijega maha svome religioznom fanatizmu.

NOTA BR. 1753

U noti od 21. decembra 1898. godine br. 1753 Novaković je govorio o iseljavanju srpskog stanovništva, za šta su bile povod arbanaske svireposti. Dva meseca kasnije i sam je bio začuđen da je iseljavanje već uzelo tako velike razmere da je Kraljevska Vlada bila izložena troškovima i neprekidnim neprilikama, kako političkim tako i administrativnim, zbog razdraženosti, koja je, usled toga, srpskim javnim mnjenjem ovladala.
- Samo početkom februara 110 lica moralo je da napusti svoje ognjište i iseli se u Srbiju, da bi se na taj način spasla od arbanaske obesti, koji su im smrću pretili - zaključio je Novaković.

Pored nekoliko uspokojavajućih odgovora visoke Porte na žalbe ovoga Poslanstva, hrišćani u sandžacima prištinskom, prizrenskom i pećkom, žive jednako pod neprestanom pretnjom i nisu nikada sigurni da će dočekati sutrašnji dan. Ako se slučajno desi da se kakav hrišćanin usudi uzeti udela u kakvoj, ma i najnovijoj zabavi, on to skupo plaća, kao što su platili, da od mnogih slučajeva navedeno samo jedan, ona četiri srpska mladića iz Mitrovice, od kojih je jedan ubijen, a ostala su trojica bili bijeni i stavljeni u zatvor, u kome se još nalaze, i to samo zato, što su se jedne večeri, za vreme mesojeđa, usudili izaći u maskama - pisao je Novaković.

On ukazuje i na najnoviji talas iseljavanja srpskog stanovništva koji uzima sve veće razmere i time stvarati Kraljevskoj Vladi sve veće i veće neprilike.

- Ja sam dobio formalni nalog da obratim još jednom pažnju Carske Vlade na nesnosno stanje srpskog stanovništva u Kosovskom Vilajetu, stanje puno opasnosti za budućnost i koje će imati nepovoljnog uticaja na odnose dobrog prijateljstva koji sada postoje između obeju Država. U interesu samih tih odnosa, i da bi se otklonili zapleti, koje bi produženje ovakvog stanja stvari moglo sobom doneti, mi se ponovo obraćamo Carskoj Vladi i najživlje je molimo, da energično postupi, da izda najozbiljnije naredbe mesnim vlastima - koje su sa svoje tromosti i pristrasnosti jedine krive za anarhiju, što vlada u jednom delu Kosovskog Vilajeta - da primenjuju na sve i svakoga zakon potpuno jednako i u svoj strogosti - pisao je Novaković.

Kao i više puta ranije, a i kasnije, Novaković je pisao da su Srbi i vlasti Beogradu ubeđene da su carski zakoni, kad bi se primenjivali sa svim nepristrasno i podjednako na ceo svet, na muslimane, kao i na hrišćane, dovoljni, da uspostave red i bezbednost u Staroj Srbiji. Novaković, kao ni njegovi naslednici na funkciji u Carigradu, nije tražio ništa više, nego da se postupa podjednako prema stanovništvu muslimanskom i srpskom u tim krajevima.

Od sutra novi feljton: Položaj Bosne i Hercegovine i ostrva Kipra


vesti po rubrikama

^feljton

Prepiska o arbanaskim nasiljima u Staroj Srbiji 1898-1899 (10)
AKCIJA GLASA : Dajte glas za Kosovo i Metohiju u Srbiji (49)
 


     


FastCounter by LinkExchange