GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 21. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Fotoreporter Jovan Šurdilović jedan od zaštitnih znakova grada

Čuva sadašnjost za buduće naraštaje

Svi ga dobro znaju i lako prepoznaju, verovatno mu zato niko, nikada i nigde nije tražio novinarsku legitimaciju

Rođen u Nišu 1938. godine, Jovan Šurdilović, poznatiji kao Šurda, jedan je od najstarijih i najpoštovanijih majstora fotografije u ovom gradu. Prvog aparata dokopao se još u gimnazijskim danima i od tada do danas uvek je viđen tamo gde se nešto događa, gde je zvanično pozvan ili ne, kao i tamo gde samo naizgled život teče tiho i monotono, ali gde majstorsko oko ovog fotoreportera ume da nađe i ovekoveči i detalje koji drugima izmiču.

Iako je istoričar po obrazovanju, bio je i ostao, pre svega, majstor fotografije. Radni vek je, do penzije, proveo kao stručni saradnik, dokumentarista Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali što se fotografije tiče, tu penziju ne priznaje. Bio je agilni saradnik-fotoreporter Večernjih novosti, Glasa i niškog dnevnika Narodne novine.

Sada je član uredništva revije za negovanje tradicija i očuvanje baštine grada - Niški vesnik. Dobitnik je brojnih priznanja, od zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, priznanja nekadašnjeg gradskog SIZ-a kulture, nagrade Večernjih novosti i drugih. Dobitnik je i najvišeg gradskog priznanja, nagrade "Jedanaesti januar" koje mu je uručeno ove godine.

"VESPOM" U RIM

Šurda je prošao dosta sveta jer su ga redovno zvali da zabeleži turneje Akademskog hora i ansambla "Oro". Ove godine priprema i izložbu povodom 120-godišnjice Narodnog pozorišta.
- Bilo je raznih doživljaja i lepih putovanja. A 1964. godine seo sam na "vespu" i stigao do Rima. Sada se ne odvajam od bicikla. Dobro je za rekreaciju, a i lako je probiti se kroz saobraćajnu gužvu. I aparat je, naravno, uvek sa mnom - kaže Šurdilović.

Novinar, publicista i književnik Tihomir Nešić kaže da "čitav grad treba da zahvali Šurdi što nam je prošlost sačuvao za današnje dane i što će sadašnje trenutke sačuvati za sutra i za buduće generacije".

- Kao rođeni Nišlija, želeo sam i želim da beležim sav ritam događaja i promena u svom gradu. Kada se nešto gradi i menja, dolazim pa slikam po više puta. To će biti moja zaostavština za budućnost - kaže Šurdilović.

Svi ga dobro znaju i lako prepoznaju, verovatno mu zato niko, nikada i nigde nije tražio novinarsku legitimaciju. Kaže da su mnogi sa fotoaparatom krenuli da slikaju svadbe, rođendane i ispraćaje u vojsku i to dobro naplaćivali, dok je on slikao "o svom trošku i za svoju dušu". Raduje se što u gradu ima nekoliko mlađih autora koji fotografiji prilaze na njegov način, a posebno Dušan Mitić Car.

Šurda u svojoj uredno složenoj dokumentaciji ima ono što drugi nemaju. Zato ga redovno zovu kad obeležavaju jubileje i spremaju monografije. Slikao je sve Filmske susrete i Horske svečanosti, sve utakmice Radničkog, pozorišne predstave, koncerte... Počeo je sa starom "akvom" sa mehom, a sada nosi digitalni "nikon" D-80. I stiže svuda.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Usvojen budžet kojim je obezbeđeno finansiranje rada opštine
Neobičan slučaj u izbegličkom naselju Salvatore u Bujanovcu
Stranci pomažu srpskim ergelama
Fotoreporter Jovan Šurdilović jedan od zaštitnih znakova grada
   


     


FastCounter by LinkExchange