GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 25. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Nacionalni ansambl "Kolo" iz Beograda ovacijama ispraćen iz austrijske prestonice

Opleli "moravac" u Akcent teatru

Koliko god da je gostovanje nacionalnog ansambla "Kolo" u austrijskoj prestonici bio vrhunski kulturni događaj za Srbe i njihove sunarodnike koji su uspeli da dođu do karata za koncert naših vrhunskih umetnika, toliko je i za članove ansambla poseta jednom od najlepših evropskih gradova predstavljala doživljaj koji se ne zaboravlja.

Iznenađenje su izazvale potpuno puste bečke ulice u subotnje predvečerje. Za poznavaoce navika Bečlija - ništa čudno. Vikend je za njih svetinja, vreme za izlete i odmor van grada i nema te sile koja bi poremetila ovu tradiciju. Da li su tu naviku stekli i naši ljudi, teško je reći. A Beč je odavno i njihov grad. Prema nekim procenama, ovde ih živi 150.000.

Kada je prvog radnog dana grad živnuo, na mah se pretvarajući u košnicu ljudi i automobila na ulici, gotovo na svakom koraku mogao se čuti srpski. Najveći deo gastarbajterske armije zaposlen je u uslužnom sektoru - u restoranima, prodavnicama, hotelima ili na građevinama.

U jednom od najskupljih gradova u Evropi prosečno zarađuju oko 1.500 evra, pa su kao i njihovi sugrađani, Austrijanci, prinuđeni da rade dva posla da bi sebi obezbedili pristojnu egzistenciju i ponešto ušparali za familiju u domovini. Dve trećine zarađenog troše na stanarinu, komunalije i hranu. Život u baroknoj bečkoj lepoti nije ni malo lagodan.

Iako brojni, Srbi u Beču nemaju svoje škole, niti lokalne novine, radio ili televizijski program na maternjem jeziku. Ali zato, po prvi put, imaju svoj predstavnika u gradskoj skupštini i veoma aktivnu Zajednicu srpskih klubova. Zahvaljujući njoj i agilnom mladom Bori Kapetanoviću, zaposlenom u jednoj osiguravajućoj kući, imali su priliku da se, posle osam godina, ponovo susretnu sa umetnicima Nacionalnog ansambla "Kolo".

- Akcent teatar u kojem je koncert održan bio je tesan za sve one koji su želeli da čuju i vide vrhunske umetnike ovog ansambla, pa su i Kapetanović i dr Andreas Majlat Pokorni, gradski i pokrajinski sekretar za kulturu, još tokom koncerta obećali bar još jedno gostovanje "Kola" do kraja godine, na većoj sceni. Gledaocima u pozorišnoj dvorani nadahnut, pun energije i umetničke virtuoznosti, mlad ansambl "Kola" pružio je doživljaj za pamćenje.

Nina Majstorović


vesti po rubrikama

^reportaža

MOJE DRUGO JA Nebojša Bakarec, član Glavnog odbora DSS i zamenik predsednika beogradske opštine Stari grad
Krajiška starica sakrila se od "Oluje" u kanjon Krke
Nacionalni ansambl "Kolo" iz Beograda ovacijama ispraćen iz austrijske prestonice