GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 25. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Krajiška starica sakrila se od "Oluje" u kanjon Krke

Sama u divljini 774 dana

Manda Perić nije želela da napusti rodni kraj, hranila se divljim radičem i lukom, starim kukuruzom, kupinama, šparglama i pečurkama

Manda Perić, 83-godišnja starica iz sela Očestovo pokraj Knina, prekinula je zavet ćutanja i javno progovorila za zagrebački Jutarnji list o jedinstvenoj životnoj drami, okolnostima i načinu na koji je bez lekova, mesa, hleba i najosnovnijih prehrambenih namirnica, isključivo uz upotrebu jedne tave, mlinca za kafu, mesara i nekoliko pakovanja šibica i soli, preživela tačno dve godine i 44 dana u nepristupačnim, strmim i opasnim vrletima kanjona Krke.

U avanturu od 774 provedena dana unutar divljine kanjona Krke starica Manda krenula je 5. avgusta 1995. godine tokom "Oluje", kada se najveći broj komšija u dugačkoj izbegličkoj koloni zaputio prema Srbiji. Manda nije želela da napusti rodnu kuću, ali krajnje preplašena i vodeći se sećanjem na doživljene tragične situacije unutar porodice, odlučila je ostati u blizini sela.

SKRIVALI SMO TO GODINAMA

- Nakon "Oluje" polako smo se vraćali u selo, ali za Mandu niko nije mislio da je živa i kada smo je ugledali, nikome nije bilo jasno kako je preživela. Skrivali smo to godinama jer je ona tako želela i čudi me što je odjednom otvorila dušu - rekao nam je Jovan Tanjga, otac nekadašnjeg saborskog zastupnika SDS-a Radosava Tanjge, poznatog po Bobetkovoj aktovki kojom je gađan u Saboru.

ISKUSTVO IZ PARTIZANA

Manda Perić, Rambo starica s Krke, živi od partizanske boračke penzije i u razgovoru je istakla da joj je upravo partizansko iskustvo iz Drugog svetskog rata pomoglo u preživljavanju. U partizane je još kao mlada devojka pobegla kad su joj četnici popa Đujića pred očima gotovo do smrti pretukli oca Jovana i nakon toga ih opljačkali. Za vreme vlasti Srpske Krajine njenog brata, 62-godišnjeg Petra, neko nepoznat je ubio vatrenim oružjem i potom mu ukrao stado ovaca koje je čuvao.
- To su razlozi moga straha i nepoverenja u bilo koga ko ima pušku na ramenu. Odlučila sam se na ludost i preživela. Uostalom - nisam se udavala i nemam dece - dodala je Manda.

Bez mesa i hleba Manda Perić, koja danas ima 83 godine, hranila se divljim radičem i lukom, starim kukuruzom, kupinama, šparogama i pečurkama. Leti je spavala na otvorenom, a zimi se sklanjala u pećine.

Izabrala je sigurnost neprohodne divljine i najteži oblik preživljavanja na kojem joj u "taktičkom i operativnom" smislu mogu pozavideti čak i vrhunski obučeni komandosi. Budući da svoje skrivanje i izolaciju od spoljnog sveta nije nikome poverila, a živa se vodila na popisu meštana, Crveni krst i hrvatska policija nakon "Oluje" preduzeli su nekoliko bezuspešnih traganja.

- Viđala sam ih u prvim mesecima da se nekoliko puta spuštaju u kanjon i nešto traže - rekla nam je starica Manda. - Nisam znala ko su i šta žele. Takođe sam posle izdaleka promatrala lovce i nakon toga dugo nikog, a sve do susreta sa susedom Petrom Tanjgom, koji mi je objasnio da je rat odavno gotov i da su me svi u selu smatrali nestalom osobom. Čak su me u to ime kao mrtvu pominjali u crkvi i plaćali misu za moju dušu.

Manda nam je kazivala kako se bez mesa i hleba hranila isključivo biljem iz netaknute prirode. Leti je na više skrovitih lokacija uz Krku sadila semenke paradajza i krastavaca. Na otvorenom je i spavala ispod kamenih zidova, a zimi i kad je nevreme, sklanjala se u pećine.

- Kuće su bile zapaljene i jedva sam pronašla nekoliko kutija šibica, koje su mi uz tavu, mlinac za kavu, mesar, šalicu i vilicu bili jedini pribor. Kada me Petar slučajno ugledao, bila sam živi kostur s molitvenikom u rukama - do tada smirena u razgovoru, prekrila je lice rukama i briznula u plač.


vesti po rubrikama

^reportaža

MOJE DRUGO JA Nebojša Bakarec, član Glavnog odbora DSS i zamenik predsednika beogradske opštine Stari grad
Krajiška starica sakrila se od "Oluje" u kanjon Krke
Nacionalni ansambl "Kolo" iz Beograda ovacijama ispraćen iz austrijske prestonice