GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 20. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Seljak Miloš Đuković iz Krive Reke bavi se rašljarenjem

Rašljama do blaga despota Đurđa

Zakopano je u selu Svračkovci između Rudnika i Gornjeg Milanovca i to na dve lokacije - na jednoj je dokumentacija iz tog doba i kruna Brankovića, a na drugoj, nekoliko sanduka. Do sada sam više od 1.000 puta pomogao ljudima da pronađu najbolje mesto za bunar

Kada sam 1957. bio u vojsci u Sloveniji, vidim nekog čoveka kako ide poljem držeći rakljicu u rukama. Zainteresujem se o čemu se radi i on mi lepo objasni da tim drvenim rakljicama traži mineralnu vodu. Još mi reče da nije sve u drvenim rakljicama, no je stvar i u tome da li čovek ima u sebi neku energiju na koju rašlje reaguju. I tako, dan za danom, ispostavi se da sam više nego obdaren za rašljarenje - priča Miloš Đuković (71) iz sela Kriva Reka kod Gornjeg Milanovca, jedan od retkih rašljara u milanovačkom kraju. Malo po malo, Milošu su počeli da se obraćaju mnogi koji su imali problem sa određivanjem mesta za kopanje bunara ili su im bunari presušili.

LEK ZA RAK I SIDU

- Rašlje me upućuju da izvor u selu koje se graniči sa Krivom Rekom leči sidu. A kada se u mislima usredsredim na lek protiv karcinoma, onda rašlje pokazuju da se lek nalazi svuda oko nas, u kori jednog drveta, ali to bih mogao da poverim samo nekim dokazanim institucijama, a ne šalabajzerima koji bi se bogatili na račun nečije muke

- Rašlje, raklje ili čaklje su obavezno od nekog tvrdog drveta i to uglavnom tanje grančice. A kako se to dešava da reaguju u mojim rukama - e, to vam ne mogu objasniti. Jednostavno, usredsredim se na problem. Do sada sam više od 1.000 puta pomogao ljudima da pronađu najbolje mesto za bunar ili da "izleče" bunar koji je ostao bez vode. To radim i telefonom. Čovek me nazove i opiše mi teren gde traži vodu, a ja u glavi već imam sliku. Zatim, uz pomoć rašlji, u metar mu kažem gde treba da kopa bunar i da li tamo gde želi da kopa bunar uopšte ima vode. Zapravo, najveći problem poslednjih godina su podzemni gasovi koji se nagomilavaju ispod površine zemlje i utiču na vodene žice. Jednostavno, voda pod pritiskom tih gasova menja smer kretanja i tako se dešava da bunari ostaju bez vode. Problem se rešava bušenjem terena pored bunara, čime se zemlja oslobađa gasova. Isto ovo važi i za mnogobrojna klizišta. Gasovi preusmere podzemene vode koje se razlivaju preko slojeva zemlje i eto ti klizišta koje se "leči" na isti način kao i nestanak vode u bunarima. Javljaju mi se ljudi iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a imao sam i slučaj da sam pomogao čoveku da pronađe vodu negde u okolini Pariza - veli Miloš.

Nije naučno dokazano

Nerado upotrebljava rašlje kada mu dođu i mole da im pomogne da pronađu nekoga ko je nestao ili kada traže lek za neku boljku.
- Smatram da je nečiji nestanak u većini slučajeva povezan sa kriminalom ili nekakvim nasiljem. Rašljama tačno mogu da odredim da li je neko živ ili ne i da odredim približnu lokaciju, ali to činim samo u izuzetnim slučajevima, kada je u pitanju nestanak dece ili bolesnih lica. Rašljama mogu da utvrdim i to da li je neko bolestan i koji su mu organi oboleli, ali i to retko radim jer nije prijatno reći nekome da boluje od ove ili one bolesti, a posebno što i sam ne mogu da objasnim kako dolazim do tih podataka. Ovo što ja radim nije i naučno dokazano. Istina, dolaze mi i učeni ljudi, pa i lekari koji imaju po tri specijalizacije da pomognem njima ili njihovim bližnjima. Pomognem samo onda kada sam siguran, kao recimo u jednom slučaju nekog našeg čoveka koji živi u Moskvi i kome sam pomogao preko telefona - seća se Miloš.

- Vidiš, iako nisam završio velike škole, mnogo sam u životu čitao, a posebno me je zanimala istorija u kojoj mnogo toga nije dorečeno. Recimo, postoje podaci da je Đurađ Branković sahranjen na Rudniku, a da je ogromno despotovo blago zakopano na brdu Sokolac kod sela Ostra, blizu Čačka. Zainteresovao sam se za ovo blago jer bi se takvim pronalaskom našli i mnogi istorijski dokumenti koji su sa blagom zakopani, a i izgubljena srpska kruna. Po rašljama, grob despota Đurda Smederevca nalazi se na Rudniku, u jednom tunelu koji je zatrpan, a blago je zakopano u selu Svračkovci, između Rudnika i Gornjeg Milanovca i to na dve lokacije - na jednoj je dokumentacija iz tog doba i kruna despota Đurđa, a na drugoj, u nekoliko sanduka - ogromno blago.

Kao majska kiša
Poznato je da je Đurađ Branković bio jedan od najbogatijih evropskih vladara tog doba. Blago je zakopano na dubini od 32 metra i potrebno je mnogo rada i mnogo ispitivanja da se do njega dođe. Međutim, ja još jednom ističem da se bavim rašljarenjem koje je po mišljenju mnogih šarlatanstvo jer nema naučnu osnovu. Neka je i tako, ali možda je ovo samo trag za nekog ko bi uz pomoć naučnih metoda pronašao izgubljeno blago. Ono bi Srbiji u ovom trenutku bilo kao "majska kiša"-veli Miloš.
Ne bi, kako kaže, od despotovog blaga, da ga pronađe, uzeo ni gram jer je ubeđen da ima mnogo razloga što je blago vekova sakriveno. Takođe, Miloš za svoje usluge nikome ništa ne naplaćuje - jednom je dobio košulju, nekoliko puta po litar rakije ili kafu i to je sve.

- Uostalom, nikoga nikada nisam zvao da dođe u Krivu Reku, a ako je taj neko već došao, onda je red i da mu pomognem. Naravno, ako mogu i ako je za pomoć!

Zoran Marjanović


vesti po rubrikama

^reportaža

Seljak Miloš Đuković iz Krive Reke bavi se rašljarenjem
Boris Glavač napisao knjigu o psovkama kao fenomenu kod Srba i ostalih naroda
Reporteri Glasa među 260 mladih iz četrdeset zemalja koji su se juče okupili na manifestaciji "Evro selo" u Beogradu