GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Radnici HINS-a sprečili bivšeg vlasnika da demontira fabričko postrojenje

Pokušao da odnese mašine

I Branko Jovanović i direktor fabrike tvrde da imaju sudska rešenja o vlasništvu nad mašinama. Policija podnela prijave protiv četiri osobe koje su omogućile Jovanoviću da uđe u fabrički krug

Pokušaj nekadašnjeg vlasnika preduzeća HINS-a Branka Jovanovića da u nedelju demontira i odnese fabričke mašine za koje tvrdi da su njegovo vlasništvo nije uspeo, a čitav slučaj će epilog verovatno dobiti na sudu. Odnošenje mašina su u poslednji čas sprečili zaposleni u ovoj firmi, a novosadska policija je podnela krivične prijave protiv četiri osobe koje su omogućile Jovanoviću da uđe u krug fabrike i demontira postrojenja.

ZAPOSLENO 80 RADNIKA

Ugovor o privatizaciji HINS-a je raskinut 2005. godine i u preduzeću ponovo prevladava državni kapital, ali je proizvodnja u međuvremenu bila potpuno zamrla, a radnici nisu dobili čak 27 plata. Posle imenovanja novog direktora, firma je polako počela da oživljava i sada u njoj radi oko 80 ljudi koji su u poslednjih devet meseci dobijali plate.

SVEDOČENJE PORTIRA

- U portirnicu su ušla četiri muškarca i zatražili da ih pustim u fabriku jer imaju "papire" da odvezu mašine. Kad sam rekao da dođu u ponedeljak i da to rasprave sa rukovodstvom, uzeli su mi mobilni telefon i rekli: "Budi pametan i sve će biti u redu". Onda su rekli da će u firmi biti nekoliko sati i da mogu, kad oni odu, da zovem policiju. Ubrzo su zarobili i radnika restorana, a onda je došao Jovanović i podigao rampu i pustio tri šlepera, kamion i viljuškar - ispričao je portir Ljube Arsov.

U policiji kažu da su Srbislav S. (46) iz Novog Sada, Luka C. (48) iz Bačke Topole, Petar M. (37) iz Čačka i Nikola L. (30) iz Kovilja ušli u portirnicu HINS-a i naredili portiru da ništa ne radi, a onda otvorili kapiju i podigli rampu, kako bi u krug preduzeća ušli kamioni i viljuškar, pomoću kojih je Jovanović planirao da natovari i odveze mašine, te da su onda sprečavali portira da o ovome obavesti svoje pretpostavljene.

Policija se u svom zvaničnom saopštenju uzdržala da pravno kvalifikuje sam pokušaj odnošenja mašina, ali u HINS-u kategorično tvrde da je reč o goloj pljački. U ovoj firmi navode da će podneti krvičnu prijavu protiv svih učesnika ovog događaja i da će tražiti zaštitu državnih organa za imovinu preduzeća, u kojem društveni kapital učestvuje sa 67 odsto.

- Ovo je bio čist teroristički akt, po modelu sa Divljeg zapada, kakav verovatno nije zabeležen u istoriji ove zemlje. Kriminalci su došli i pokušali da odnesu mašine za koje smo upravo dobili rešenje Višeg trgovinskog suda da su naše. Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor sa Jovanovićem jer nije ispunjavao svoje obaveze iz ugovora o privatizaciji i on više nema nikakvih prava u ovom preduzeću - kaže direktor HINS-a Simo Čabarkapa.

Branko Jovanović, s druge strane, tvrdi da ima sudsko rešenje prema kojem ove mašine pripadaju njemu. On je rekao da nije angažovao nikakva privatna lica da mu pomognu da uđe u fabriku, već da je "počastio portira".

- Imam sudsko rešenje da su mašine moje i sa tim rešenjem je u fabriku 8. marta dolazio i sudski izvršitelj, ali mu direktor nije dao da uđe. Kad to nije uspelo, došao sam lično u preduzeće da uzmem moje mašine jer sam samovoljom rukovodstva HINS-a do sada izgubio preko 100 miliona dinara - izjavio je Jovanović.

R. K. (Sina)


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Fabrika šećera u Novoj Crnji neće raditi ni ove godine
Nastavljeno kresanje spiska zaposlenih u fabrici "Toza Marković"
SRS i G17 smenjuju predsednika opštine Srbobran
Radnici HINS-a sprečili bivšeg vlasnika da demontira fabričko postrojenje
 


     


FastCounter by LinkExchange