GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Nastavljeno kresanje spiska zaposlenih u fabrici "Toza Marković"

Otpušteno još 108 radnika

Kad završe s proizvodnjom, preći će na administraciju. Mnogi su za otkaz saznali tek kada im je u banci rečeno da na računu imaju poveću svotu novca - otpremninu koja se kreće od 200.000 do 350.000, tvrde u sindikatu Nezavisnost

KIKINDA - Još 108 radnika u fabrici za proizvodnju građevinskog materijala "Toza Marković" proglašeno je ovih dana za tehnološki višak, čime je nastavljeno kresanje spiska zaposlenih koje je započeto početkom februara. Uz 79 crepara i keramičara, koji su pre više od mesec dana dobili otkaze, i njih 280 koji su dobrovoljno fabriku napustili krajem prošle godine, spisak prekobrojnih dogurao je do skoro 470.

Od kako je prošle jeseni beogradsko preduzeće ITH Dejana Babića preuzelo dvotrećinsko vlasništvo nad "Tozom Marković" novinari su naišli na svojevrsni zid ćutanja. Novouvedeno pravilo da se sa sedmom silom ne komunicira strogo se poštuje. Svi dosadašnji napori da generalnog direktora Rudolfa Pavlija privolimo za makar šturu izjavu, ostali su bezuspešni.

DUPLO MANJE ZAPOSLENIH

Sedamdeset devet otpuštenih radnika "Toze Markovića" pripremilo je zajedničku tužbu. Bivšu firmu tužiće jer su se našli van fabrike bez njihove saglasnosti i zato što im je povređeno osnovno radno i sindikalno pravo. Ako se nastavi ovim tempom otpuštanja, realno je očekivati da će uskoro posao u "Tozi Markoviću" zadržati tek polovina od 1.300 radnika, koliko ih je bilo na platnom spisku kada je ITH preuzeo kikindsku fabriku - smatra Danić.

Poverenik UGS Nezavisnost u "Tozi Markoviću" Čedomir Danić još nije u stanju da potvrdi poslednja otpuštanja, ali smatra da je to, najverovatnije, tačna brojka.
- Kao ni u prethodnim slučajevima, poslodavac nije tražio mišljenje našeg sindikata koji je u fabrici jedini reprezentativan. Praksa da se radnici otpuštaju bez ikakvog kriterijuma tu neće stati jer se šuška da će, posle proizvodnih pogona, na red doći administracija. Žalosno je što radnici rešenje o otkazu dobijaju bez ikakve najave.

- Mnogi od njih za neveselu vest su čuli kada im je iz banke rečeno da na računu imaju uplaćenu poveću svotu novca - otpremninu koja se kreće od 200.000 do 350.000 dinara. Smatramo da je sve urađeno uz grubo kršenje Zakona o radu. Iako smo resornog ministra Slobodana Lalovića obavestili o svemu, on se zasad nije oglasio - ogorčen je Danić.

Poput menadžmenta, ni u nezavisnom Sindikatu fabrike "Toza Marković", na čijem je čelu Zoran Sredojev, o otpuštanjima ne žele da daju nikakve izjave.

S. Urošev (Sina)


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Fabrika šećera u Novoj Crnji neće raditi ni ove godine
Nastavljeno kresanje spiska zaposlenih u fabrici "Toza Marković"
SRS i G17 smenjuju predsednika opštine Srbobran
Radnici HINS-a sprečili bivšeg vlasnika da demontira fabričko postrojenje
 


     


FastCounter by LinkExchange