GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Fabrika šećera u Novoj Crnji neće raditi ni ove godine

Otkup šećerne repe po prošlogodišnjoj ceni

Na sirovinskom području senćanske šećerane slatkim korenom će biti zasejano 18.000 hektara, što je za 2.000 više nego lane

SENTA - U fabrici šećera u Novoj Crnji, koja je prošle godine zakatančena, ni ove godine neće biti pokrenuta proizvodnja. Ljubiša Radenković, generalni menadžer fabrike šećera u Senti, saopštio je da je ekonomska računica pokazala da sva sirovina može da se preradi u senćanskoj šećerani. Pre pet godina kompanija "Sfir" pazarila je dve vojvođanske šećerane. Za 100 odsto kapitala fabrike u Novoj Crnji platili su oko 3,15 miliona evra, dok ih je preuzimanje 58 odsto vlasništva u senćanskoj koštalo 3,5 miliona evra.

SMANJUJU ZAGAĐENJE TISE

Sem ulaganja od šest miliona evra, koja su dovela do maksimalne uposlenosti kapaciteta i dnevne prerade čak 7.500 tona repe, prošle godine realizovana je prva faza rešavanja problema otpadnih voda.
- Reč je projektu vrednom pet miliona evra, koji će se u nekoliko faza realizovati za četiri godine. Lane je izgrađeno taložno polje, površine 13 hektara, u kome se ispuštaju najzagađenije otpadne vode. Time je bitno popravljen kvalitet voda koje ispuštamo u Tisu. Zahvaljujući instaliranim rotacionim sitima više u Tisi ne završavaju komadi repe i trave. U nameri smo da drastično smanjimo zahvatanje rečne vode - kaže Radenković.

- Glavni preduslov za opstanak šećerne industrije u Srbiji jeste da se poveća prinos šećera po hektaru sa sadašnjih sedam na 10 tona. Poljoprivrednici moraju da traže profit kroz povećanje proizvodnje šećera po hektaru, a ne kroz povećanje cene repe. Naša otkupna cena ostaće identična lanjskoj i biće 2,55 dinara za kilogram repe po JUS kvalitetu - kaže Radenković.

Na sirovinskom području fabrike šećera u Senti počela je setva repe na ugovorenih 18.000 hektara, dve hiljade više nego lane. Ukoliko nebo bude naklonjeno ratarima, zasnivanje nove proizvodnje moglo bi da se okonča za mesec dana.

- Dosad je na severu Bačke zasejano oko 300 hektara. Oranice su bolje pripremljene nego lane pa postoje uslovi da se setva obavi veoma kvalitetno. Proizvođačima repe obezbedili smo seme, zaštitna hemijska sredstva i veštačko đubrivo. Planiramo da ove godine proizvedemo 90.000 tona šećera, deset hiljada više nego tokom prošlogodišnje kampanje - navodi Radenković.

Na tržište EU Senćani su već izvezli 35.000 tona šećera, a nameravaju da isporuče još oko 12.000 tona. Od izvoza "belog kristala" na evropsku trpezu inkasiraće 22 miliona evra.

S. Urošev (Sina)


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Fabrika šećera u Novoj Crnji neće raditi ni ove godine
Nastavljeno kresanje spiska zaposlenih u fabrici "Toza Marković"
SRS i G17 smenjuju predsednika opštine Srbobran
Radnici HINS-a sprečili bivšeg vlasnika da demontira fabričko postrojenje
 


     


FastCounter by LinkExchange