GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Takmičenje u besedništvu u Zoranovu čast

"Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami", bila je tema prvog nacionalnog takmičenja u besedništvu čije je finale održano juče, na četvrtu godišnjicu ubistva Premijera Srbije Zorana Đinđića, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Demokratska stranka i "Fond dr Zoran Đinđić" odlučili su da organizovanjem takmičenja u govorništvu, pod nazivom "Besede u Zoranovu čast", ove godine na specifičan način obeleže godišnjicu tragične smrti premijera Srbije i predsednika DS. Prvi put je mladim ljudima od 18 do 30 godina iz cele Srbije pružena mogućnost da kroz kvalifikaciona takmičenja, održana od 4. do 11. marta u osam gradova, iskažu svoje retoričke potencijale i unaprede veštinu besedništva.

TADIĆ: ĐINĐIĆEVE IDEJE NISU REALIZOVANE

Predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić izjavio je da nijedna od kapitalnih ideja ubijenog premijera Zorana Đinđića nije realizovana i da je obeležavanje godišnjice njegove smrti prilika da se podsetimo šta jesmo i šta nismo uradili.
Tadić je, posle finala prvog takmičenja u besedništvu posvećenog obeležavanju godišnjice smrti Đinđića, naveo da Srbija nije u EU, da nije do kraja prišla evropskim društvima i da nije suštinski izmenila okolnosti u zemlji. ali je dodao da se ipak nalazimo u procesu približavanja zajednici evropskih naroda.
- Srbija je dovoljno dugo opstajala u uverenju da su uvek neki drugi krivi za naše nevolje i vreme je da razmislimo da li smo i mi krivi zbog onog šta nam se dešava. To je bila ideja Zorana Đinđića, njegovo poslanje i način na koji je on živeo - rekao je Tadić.

Osmoro najboljih govornika iz Novog Sada, Subotice, Niša, Kikinde, Kragujevca, Užica, Novog Pazara i Beograda imalo je priliku da svoje oratorske sposobnosti predstavi publici koju su, osim funkcionera DS-a, činili eminentni glumci, reditelji i stručnjaci iz oblasti retorike.

- Strah je bežanje od života, a nas život tek čeka. U Srbiji ima budućnosti, samo treba pronaći plamen koji će nam osvetliti put ka njoj. Demokratiju smo osvojili, ali je moramo zadržati. Problemi čine život, samo treba da naučimo da ih pokorimo. Ništa veliko nije nastalo, a da nije nastalo uprkos nečemu - poručili su mladi govornici koji su, osim svojih, navodili i misli poznatih filozofa i istorijskih ličnosti. Najmaštovitiji i najkreativniji među njima pozvali su se i na citate Majkla Korleonea i Spajdermena.

Dvanaestočlani žiri, u kojem su, osim Ružice Đinđić, supruge pokojnog premijera, bili najviši funkcioneri DS-a, na čelu s predsednikom Borisom Tadićem, odlučio je da, na osnovu kvaliteta, originalnosti, jasnoće besede i reakcije publike, prvu nagradu dodeli Alekseju Stepanovu iz Kikinde, a drugo i treće Mihajlu Mitroviću iz Subotice i Aleksandru Bojičiću iz Novog Pazara.

Prvoplasirani Aleksej Stepanov poručio je mladima da ne čekaju da se ponovo pojavi neko kao Zoran Đinđić da bi se pokrenuli.
- Sami smo sebi kriterijumi uspešnosti i ne treba ničeg da se plašimo. Treba da krenemo napred jer strah je bežanje od života, a nas život tek čeka - poručio je Stepanov.

T. Nikolić


vesti po rubrikama

^tema

Obeleženo četiri godine od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića
Srbija je vraćena u prošlost
Takmičenje u besedništvu u Zoranovu čast
 
 


     


FastCounter by LinkExchange