GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Srbija je vraćena u prošlost

Vence na spomen-ploču u dvorištu Vlade Srbije položili su Đinđićeva porodica, rukovodstvo DS, predsednik i članovi vlade, kao i delegacija nekadašnje vlade čiji premijer je bio Đinđić

Pre tačno četiri godine u dvorištu Vlade Srbije ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić. Bio je prvi demokratski premijer Srbije, a njegova vlada izabrana je 21. januara 2001, posle demokratskih promena iz oktobra 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije.

Polaganjem venaca na grob ubijenog premijera i na spomen-ploču u dvorištu Vlade Srbije, porodica, rukovodstvo Demokratske stranke, predsednik i članovi vlade, kao i delegacija nekadašnje vlade čiji premijer je bio Đinđić, obeležili su četiri godine od njegovog ubistva. Poštu su odali i predsednik Srbije i predsednik DS-a Boris Tadić i funkcioneri te partije Bojan Pajtić, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac i Nenad Bogdanović, a cveće je položio i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom.

Premijer Vojislav Koštunica i članovi njegovog kabineta položili su ispred spomen-ploče u dvorištu Vlade Srbije venac na kome je pisalo "Doktoru Zoranu Đinđiću Vlada Srbije". Ispred spomen-ploče venac je položila i delegacija nekadašnje vlade čiji je premijer bio Đinđić.

Na čelu delegacije bio je Zoran Živković, koji je posle njegove smrti obavljao posao premijera, a u delegaciji su bili Nebojša Čović, Dragan Milovanović, Dušan Mihailović, Slobodan Milosavljević, Gordana Matković, Gašo Knežević, Goran Pitić, Aleksandar Vlahović, Anđelka Mihailov, Dragoslav Šumarac i Vojislav Milovanović.

ŽIVKOVIĆ: SUĐENJE JE MOGLO DA SE ZAVRŠI

- Svi dokazi koji su izvedeni, kao i priznanje optuženog bili dovoljni da se suđenje završi za godinu dana - rekao je Živković.
On je podsetio da nema razloga da sud ne prihvati zahtev porodice Đinđić za svedočenjem Koštunice i dodao da jedan legalista treba da kaže da će se odazvati sudu, ako bude pozvan i da onda na sudu kaže ono što ima da kaže.

Bivši premijer Zoran Živković izjavio je da od aktuelnih političara, a pre svega od rukovodstva DS-a, zavisi da li će Srbija napredovati i da li će se vratiti politici Zorana Đinđića. Na mesto na kojem je Đinđić ubijen vence su položili i delegacije Romske partije i Unija Roma Srbije, kao i koalicije okupljene oko LDP, koju je predvodio predsednik stranke Čedomir Jovanović.

Ispred zgrade Vlade Srbije poštu je odalo nekoliko stotina poštovalaca Zorana Đinđića, koji su se potom, predvođeni Čedomirom Jovanovićem, uputili ka beogradskom Novom groblju, gde je Đinđić sahranjen. Obeležavanju četvrte godišnjice ubistva Đinđića prisustvovao je i njegov telohranitelj Milan Veruović, koji je takođe bio ranjen 12. marta 2003. godine.

Aleksandar Vlahović, ministar iz Đinđićeve vlade, ocenio je da je Srbija napravila snažan napredak u protekle tri do četiri godine u oblasti ekonomske tranzicije. Međutim, u Srbiji je promenjen u negativnom smislu vrednosni sistem koji je počela da izgrađuje vlada Zorana Đinđića, smatra Vlahović.

Bivši ministar u Đinđićevoj vladi Gordana Matković je konstatovala da je Srbija u proteklom periodu napredovala, ali da je ubeđena da je mogla da napreduje i mnogo brže. I veliki broj građana juče je paljenjem sveća i polaganjem cveća na mestu ubistva odalo poštu pokojnom premijeru.

T. Urošević


vesti po rubrikama

^tema

Obeleženo četiri godine od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića
Srbija je vraćena u prošlost
Takmičenje u besedništvu u Zoranovu čast
 
 


     


FastCounter by LinkExchange