GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Priredite dobrodošlicu vašoj maci

Pošto ste se sa ukućanima dogovorili da usvojite jednog kućnog ljubimca, zajednički ste odlučili da vaš životni prostor podelite sa umiljatom mačkicom. Pre nego što mačka dođe u vaš topli dom, potrebno je da joj obezbedite skiper, odnosno korpu za nošenje. Ona može da bude od pruća, bambusa ili plastike.

Mnogi preferiraju upravo nosiljke od plastike jer su dugotrajnije, a ljubimica ne može da otvori vratanca ili da se kojim slučajem povredi ili pokuša da pobegne. Mnogo manje je važno od čega je nosiljka nego od stavke da unutar nje mora postojati mekani jastučić na kojem će se mačka ugodno smestiti i sklupčati.

Osim skipera, nužan je i toalet za macu. Na njemu ne treba da štedite i kupite onaj zatvoren koji ima vrata na pomeranje kako bi mačka mogla da uđe izađe po potrebi. Takvi toaleti imaju poseban pesak koji apsorbuje neprijatne mirise i onemogućava da se takvi šire stanom. Razbacivanje peska možete sprečiti ako ispred vašeg toaleta postavite parče tepiha ili otirač koji može da se pere da biste ga lakše održavali. Za čišćenje macinog toaleta potrebna vam je prikladna lopatica. Najmanje dva puta mesečno dezinfikujte macin toalet i u potpunosti zamenite pesak za nuždu.

Maci će trebati i penjalica, a da vam nameštaj ne bi stradao, kupite joj i grebalicu. Reč je o istom predmetu koji može biti mali sa jednim stubićem i jednim postoljem na kojem će vaša ljubimica izbrusiti kandže i posle toga zadovoljno prileći. Ako se pitate koje igračke da odaberete za mačku, opredelite se za gumene ili joj povremeno napravite loptice od papira.

Ukoliko je maca dugodlaka, nabavite specijalnu četku i češalj širokih zubaca, šampon, puder, grickalicu za nokte, losion za čišćenje očiju... I ono najvažnije, svakako je hrana za novog člana domaćinstva. Mačke po pravilu jedu suvu hranu, ali biće zadovoljne ako im jednom dnevno date obrok iz konzerve. Mačići treba da jedu četiri puta dnevno, dok odrasle mačke hranite dva do tri puta na dan. I ne zaboravite uvek da joj spremite svežu vodu. A sada slobodno dovedite ljubimicu.

D. R.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za utorak
Komunicirajte sa bebom još pre nego što ugleda svet
Ako želite da poboljšate svoj izgled i formu, vreme je za vežbanje
Priredite dobrodošlicu vašoj maci
Brusnica - puna čaša zdravlja
GLASOVA KUHINJA