GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Komunicirajte sa bebom još pre nego što ugleda svet

Mocartove note za vaše čedo

U sedmom mesecu trudnoće beba čuje zvuke, oseća vibracije i već prepoznaje mirise koje mama udahne u toku dana

Planirali ste sa suprugom proširenje porodice i ostvarila vam se želja. Lekar vam je saopštio predivnu vest da ćete za devet meseci postati roditelji. Vašoj sreći nigde kraja, ali osećanje koje vas je tog trenutka obuzelo još uvek vam nije poznato. Uzbuđeni ste, srećni, a pomalo i uplašeni zbog neizvesnosti koju nameće novo iskustvo.

U glavi vam je bezbroj pitanja, a ono sa čime ćete svih devet meseci biti okupirani jeste razmišljanje o tome kakva će biti vaša beba. Da bi vaše čedo odmah po rođenju bilo srećno i bezbrižno, trebalo bi na samom startu trudnoće da se nešto naučite o sopstvenom ponašanju u tom novom fizičkom i hormonskom stanju jer je to od bitnog značaja za razvoj bebe u stomaku.

Na bebine snove još u majčinom stomaku utiču mamina interesovanja i ukus prema pojedinim stvarima. Dok ste u blagoslovenom stanju, draga damo, prošetajte se do obližnjeg bioskopa, pogledajte film sa srećnim završetkom, što češće se opuštajte uz zvuke omiljene muzike, mazite i masirajte svoj stomak. Budite srećna mama i verujte da će vaša beba sanjati slatke snove.

MASIRAJTE STOMAK I IZMAMITE OSMEH

Ukoliko masirate stomak u smeru kazaljke na satu ili ga nežno milujete oslobađate serotin i oksitocin, molekule ljubavi i emocija, čime usrećujete vašu bebu koja će se u tom trenutku zadovoljno smeškati, a vi je možete posmatrati preko ultrazvuka.

Dečji receptori osećaja formiraju se još u prvim nedeljama trudnoće, a oko četvrte nedelje, da ne poverujete, javljaju se refleksi gutanja sa otvaranjem i zatvaranjem usta. Već tada receptori čula ukusa počinju da se raspoređuju po jeziku. Ako mama kojim slučajem postavi stomak prema nekom jakom izvoru svetlosti, negde između četvrtog i šestog meseca trudnoće, beba će reagovati skupljanjem zenica i nekako kao kroz rendgen registrovati jaku svetlost. Tog trenutka vaše čedo će pokušati da se okrene u stomaku jer mu svetlost smeta.

Beba počinje da sanja već u sedmom mesecu, tada mu se oslikavaju nejasni likovi, poput slika na kompjuterskom ekranu. Beba čuje zvuke i oseća vibracije i lagano počinje da prepoznaje mirise koje mama udahne u toku dana. Drage mame, treba da znate da se svaki vaš emotivni doživljaj prenosi na bebu. Ako ste srećni i zadovoljni, vaša beba će primiti veliku količinu endrofina, molekula sreće koji pokreću mirne i ugodne mentalne slike. Postoji mnogo načina na koje možete komunicirati sa svojom bebom i slati joj pozitivne vibracije pre samog rođenja.

Stručnjaci tvrde da određena vrsta muzike utiče na razvoj deteta. Dokazano je da klasična muzika pomaže kod smirivanja bebe u stomaku i čak podiže nivo njene inteligencije za 10 odsto. Na primer, Mocartova dela postiču aktiviranje, alfa moždanih talasa koje mozak proizvodi u stanju opuštenosti, ritmom od osam ciklusa u sekundi.

D. Rodić


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za utorak
Komunicirajte sa bebom još pre nego što ugleda svet
Ako želite da poboljšate svoj izgled i formu, vreme je za vežbanje
Priredite dobrodošlicu vašoj maci
Brusnica - puna čaša zdravlja
GLASOVA KUHINJA