GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Moguće podele u NATO

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer upozorio je da bi protivraketni sistem koji SAD žele da razmeste po nekim zemljama Evrope mogao da podeli alijansu na zemlje koje taj sistem štiti i one koje ne štiti, izveštava Fajnenšel tajms, prenosi Rojters.

- Kad je reč o raketnoj odbrani, ne bi trebalo da bude A i B lige u NATO. Za mene je nedeljivost bezbednosti vodeći princip - rekao je Shefer Fajnenšel tajmsu. Mnoge članice NATO zabrinute su zbog američkog antiraketnog štita koji će biti postavljen u Poljskoj i Češkoj radi odbrane od problematičnih zemalja kao što su Severna Koreja i Iran.

Shefer kaže da će taj sistem pokriti gotovo celu Evropu osim jugoistoka, za koji će biti potreban dodatni sistem kratkog dometa zbog blizine Irana. On smatra da bi američki sistem mogao da bude upotpunjen planovima NATO da aktivira svoj antiraketni sistem do 2010. i ocenjuje da, s obzirom na prošlogodišnju severnokorejsku probu A-bombe i najave iz Irana, zaista postoji raketna pretnja Evropi.

Francuski predsednik Žak Širak upozorio je na to da će postavljanje američkog antiraketnog sistema otvoriti stare podele u Evropi. Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je rekao da ne veruje da je razlog za postavljanje američkog štita po Evropi pretnja iz Irana i Severne Koreje, a Rusija je najavila adekvatan odgovor na američku akciju.


vesti po rubrikama

^svet

Na sastanku u Srebrenici zatraženo da to mesto postane distrikt
Česi na prevaru sterilisali Romkinje?
Moguće podele u NATO
 


     


FastCounter by LinkExchange