GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Česi na prevaru sterilisali Romkinje?

Romkinja Elena Gorolova iz gradića Ostrave na istoku Češke optužila je zdravstvene vlasti da su je sterilisale kad joj je bila 21. godina, javlja Bi-Bi-Si. Gorolova (37) je jedna od 80 Romkinja koje tvrde da su bez svog znanja bile sterilisane, što je ostavilo trajne posledice na njihove živote.

Jedino dete Elena je rodila kad je imala 16 godina. - Neću se ni truditi da odnesem bebu kući jer sam želela devojčicu - šalila se s lekarom na porođaju. - Bolje ga ponesi, jer više nećeš imati dece. Sterilisali smo te - odgovorio joj je ginekolog.

Godinama su osakaćene žene ćutale, a neke čak nisu ni muževima rekle šta su im lekari uradili. Pre nekoliko godina skandal je ipak procureo i češke zdravstvene vlasti našle su se pod optužbama da su sterilisale Romkinje da bi smanjile tradicionalno visoku stopu rađanja među njima. Izveštaj specijalnog ombudsmana potvrdio je da se to zaista dešavalo, a slični slučajevi prijavljeni su i u susednoj Slovačkoj.

Praksa sterilisanja Romkinja prekinuta je 1990. s raspadom komunističke Čehoslovačke, ali su mnogi lekari na svoju ruku nastavili s tim. Borci za zaštitu ljudskih prava kažu da se poslednji poznati slučaj nezakonitog sterilisanja Romkinja dogodio 2003. Mnoge Romkinje su prevarene da potpišu pristanak - nije im bilo objašnjeno šta će im lekar uraditi, navodi Bi-Bi-Si.


vesti po rubrikama

^svet

Na sastanku u Srebrenici zatraženo da to mesto postane distrikt
Česi na prevaru sterilisali Romkinje?
Moguće podele u NATO
 


     


FastCounter by LinkExchange