GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Na sastanku u Srebrenici zatraženo da to mesto postane distrikt

Jelić: Kršenje Dejtona

Dodik: Ako u Srebrenici misle da treba da imaju poseban status - moraju da rade u skladu sa Ustavom i zakonima RS

Srebrenica treba da ima status distrikta, da se izuzme iz nadležnosti institucija Republike Srpske i stavi pod jurisdikciju organa BiH, zaključeno je na jučerašnjem sastanku predstavnika vlasti BiH, koji je sazvao načelnik opštine Abdurahman Malkić posle upozorenja Bošnjaka iz tog mesta da će se kolektivno iseliti ukoliko Srebrenica ne bude proglašena distriktom, javlja Srna.

Sastanku su prisustvovali bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić, potpredsednik Republike Srpske Adil Osmanović, predsednici SDA i SDP Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija. Ambasadori SAD i evropskih zemalja nisu prisustvovali, ali jesu ambasadori Turske, Irana, Saudijske Arabije, Libije i Palestinske uprave.

U tekstu se navodi da su "svi organi i institucije BiH i entiteta dužni da donesu odgovarajuće odluke, zaključke i propise radi doslednog sprovođenja presude Međunarodnog suda u Hagu u vezi sa počinjenim genocidom u Srebrenici" i da je "na nivou BiH potrebno hitno doneti zakon o statusu Srebrenice kao distriktu u kojem treba da budu razrešena sva pitanja u organizaciji zakonodavne, izvrše i sudske vlasti".

IZ SREBERNICE SE ISELILO 10.000 SRBA

Odbornici srpske nacionalnosti u opštini Srebrenica uputili su juče proglas u kojem upozoravaju na nepodnošljiv položaj oko 6.200 Srba zbog diskrinimatorskog odnosa lokalne bošnjačke vlasti i međunarodne zajednice. Sa prostora Srebrenice u poslednjih nekoliko godina odselilo se oko 10.000 Srba koji su kao raseljena lica ovde živeli jer se lokalne vlasti nisu bavile trajnim rešavanjem njihovog smeštaja i statusa. Kada su u pitanju donacije za obnovu, one se raspoređuju u odnosu tri prema jedan za Bošnjake, što pokazuje i podatak da je 2000. godine na prostoru Srebrenice obnovljeno 500 srpskih i 2.200 bošnjačkih kuća, koje su skoro sve prazne, navodi se u proglasu.

"Očekujemo da Skupština opštine Srebrenica održi vanrednu sednicu na kojoj bi donela rezoluciju o specijalnom statusu opštine Srebrenica", navode učesnici sastanka. Uz "žaljenje zbog izostanka pozvanih predstavnika diplomatskog kora vlada zapadnih zemalja", učesnici sastanka su, kako je navedeno, "osudili nedolazak i javno iznesene pretnje premijera Vlade RS žrtvama genocida".

Srpski predstavnici iz RS nisu prisustvovali sastanku. Predsednik RS Milan Jelić izjavio je da će tražiti od Tihića i Silajdžića da se izvine srpskom narodu jer događaji u vezi sa Srebrenicom i jučerašnji sastanak predstavljaju flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava RS. Takođe je najavio da će rukovodstvo RS preduzeti konkretne mere u vezi s ovim pitanjem i da svi koji krše ustave RS i BiH moraju da budu kažnjeni.

- Ako u Srebrenici misle da treba da imaju poseban status - moraju postupati u skladu sa Ustavom i zakonima RS - izjavio je predsednik vlade RS Milorad Dodik juče u Modriči dodajući da je vlada RS "pokušala pre nekoliko dana da organizuje sastanak s rukovodstvom opštine Srebrenica, ali je, nažalost, neko te pokušaje iskoristio da bi napravio spektakl".

Predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić ocenio je da je inicijativa o posebnom statusu Srebrenice samo jedan u nizu pokušaja političkih krugova iz Sarajeva da zloupotrebom odluke Međunarodnog suda pravde radikalizuju opštu situaciju u BiH sa namerom ustavnog preuređenja BiH i ukidanja RS, prenosi Srna. On je takođe naveo da se niko od inicijatora ovih događaja nije obratio nijednoj instituciji vlasti u RS, mada se pozivi za jučerašnji skup u Srebrenici poslati i u UN, EU i NATO, prenosi Srna.

Pripremila: V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Na sastanku u Srebrenici zatraženo da to mesto postane distrikt
Česi na prevaru sterilisali Romkinje?
Moguće podele u NATO
 


     


FastCounter by LinkExchange