GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Grupa radnika "Alas holding Novi Sad" protestuje pred fabrikom

Otpušteni rešili da štrajkuju glađu

Dvadesetak radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom i pored toga što su mnogi od njih invalidi rada, odlučni da se protestom vrate na posao. Direktor tvrdi da su svi oni znali za to

ŠABAC - Radnici preduzeća "Alas holding Novi Sad" okupili su se pred kapijama fabrike u Šapcu i otpočeli su štrajk glađu jer su nedavno dobili rešenja o tehnološkom višku. Rešenja je dobilo njih 130, među kojima se nalaze i invalidi rada i radnici koji su na bolovanju zbog svežih povreda na radu.

Okupljeni radnici, njih dvadesetak, tvrde da niko od njih nije znao da će dobiti otkaze jer je rukovodstvo to krilo od njih i da su sada praktično ostali bez sredstava za život. Direktor Svetislav Pavlović, međutim, tvrdi da je sve unapred bilo poznato, a da su svi otpušteni dobili otpremnine.

ZNALI ŠTA IH ČEKA

Direktor firme Svetislav Pavlović kaže da je tehnološkim viškom proglašeno 113 radnika, a ne 130 kao što oni tvrde.
- Svima su isplaćene otpremnine u zavisnosti od godina radnog staža. Glavni kriterijum je bio njihova uposlenost, a ima i onih koji su se dobrovoljno javili da budu proglašeni viškom. Među njima ima i onih kojima je ostalo samo godinu dana do penzije. Oni će primati nadoknadu do penzije. Većina njih je znala šta ih čeka, pa su da bi izbegli da budu proglašeni viškom uzimali bolovanja. Meni lično je teško što se to dešava, ali nove gazde su imale razumevanje za objektivni višak zaposlenih i nisu davali otkaze odmah posle privatizacije- kaže Pavlović i dodaje da uprkos tome što firma dobro posluje, otpuštanje nije moglo da se izbegne, kao i da je od nove godine usledilo povećanje zarada od 10 odsto.

- Ovde ćemo da ostanemo danima i da gladujemo. Kods kuće ionako nemamo šta da jedemo, pa makar neka vide šta su nam uradili. Direktor Svetislav Pavlović nije imao hrabrosti da nam uruči rešenja, već je to uradio šef obezbeđenja. Onima koji nisu hteli da potpišu i uzmu rešenja rekli su da će ih okačiti na oglasnu tablu- kaže Milena Krsmanović.

Prema rečima Radenke Opanković, ljudi su pozivani sa bolovanja i godišnjih odmora kako bi im uručili rešenja.
- Ja jedina u porodici radim i izdržavam dvoje dece. Ni muž mi nigde ne radi, samo je moja plata bila nekakva sigurnost, a sada ni nju nemamo. I neke samohrane majke su dobile otkaze- ogorčena je Radenka.

Na spisku suvišnih našla se i Marijana Mirković, koja je invalid treće kategorije.
- Povredila sam se na poslu 23. marta, radeći u pogonu. Još se nisam oporavila od povreda, a oni me išutirali. Gde sada posle 27 godina rada, kao invalid da nađem posao- pita se Marijana.

Jelena Avrić kaže da je radila godinama u pogonu gde se proizvode pločice i da je razmeštana sa jednog na drugo radno mesto i da nikada nije odbijala posao. Nezadovoljni bivši radnici kažu da je među onima, koji su dobili otkaze, najveći broj invalida rada, koji su zadobili povrede na radu baš u fabrici u kojoj su godinama radili.

M. Eraković (Sina)


vesti po rubrikama

^Srbija

Među stipendistima kragujevačkog Univerziteta je i jedna mama
Konarevo kod Kraljeva još bez vodovodne i kanalizacione mreže
Zašto smenjuju direktorku ustanove za decu "Nada Naumović" u Kragujevcu
Grupa radnika "Alas holding Novi Sad" protestuje pred fabrikom
   
 


     


FastCounter by LinkExchange