GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Konarevo kod Kraljeva još bez vodovodne i kanalizacione mreže

Preti im trovanje vodom

Iako su od grada udaljeni samo nekoliko kilometara, žitelji ovog prigradskog naselja piju vodu sa seoskih bunara, a otpadne vode iz naselja slivaju se u Ibar

KRALJEVO - Godinama žitelji Konareva, prigradskog naselja na sredokraći Kraljeva i Mataruške banje, bezuspešno pokušavaju da reše problem vodosnabdevanja i kanalizacije. Iako su njihove kuće od Kraljeva udaljene svega četiri-pet kilometara i dalje piju vodu sa seoskih bunara, a otpadne vode iz njihovih domaćinstava slivaju se u obližnju reku Ibar.

Oko 300 meštana napisalo je peticiju zahtevajući od lokalne samouprave da započne radove na izgradnji kanalizacije, ali to se neće desiti ni ove godine jer njihov projekat nije na opštinskom tenderu.

Svakog proleća, kada krenu martovske i aprilske kiše, Konarevljani ne smeju da piju vodu iz svojih bunara jer se otpadne vode iz septičkih jama podignu i poplave njihova dvorišta. Neprijatni mirisi šire se na sve strane, a tzv. propustima, odnosno kanalima, prljavština otiče u obližnji Ibar.

- Trideset godina muku mučimo s otpadnim vodama. Dvorišta su nam s proleća poplavljena, bunari zagađeni. Sve naše otpadne vode završavaju u Ibru. Na tri-četiri kilometra odavde, u Konarevskom polju, nalaze se sabirni bunari odakle se Kraljevo snabdeva vodom za piće. Svima preti velika opasnost, ali nismo u mogućnosti da sami finansiramo izgradnju fekalne kanalizacije- kaže meštanin Milanko Gračanac.

Konarevljani ističu da su u više navrata od lokalne samouprave tražili da započne rešavanje ove komunalne nevolje, ali im je rečeno da to još nije u planu, a da najveću krivicu snose njihovi "neaktivni odbornici".

- U Konarevu postoji i osnovna škola, koju pohađa 700 mališana. Ni škola nema rešeno pitanje vodosnabdevanja i kanalizacije, pa zato i odatle sve otpadne vode završavaju u Ibru. Može da izbije zaraza među decom, ali na naša upozorenja niko ne reaguje- takođe se pridružuje pritužbama meštanin Milan Matović.

U ovom mestu kroz koje prolazi prometna Ibarska magistrala, poslednjih godina izgrađeno je više privatnih fabrika, ugostiteljskih objekata, strugara i perionica. Kraljevački ekolozi u više navrata ukazivali su na činjenicu da sva prljavština iz ovih objekata završava u Ibru, ali ništa nije preduzeto da se reka zaštiti.

Konarevljanima je jasno da će izgradnja kanalizacione mreže za ovako veliko naselje prilično koštati, pa lokalnoj samoupravi nude i sopstvenu materijalnu pomoć.

- Ako moramo da čekamo na kanalizaciju, zaista je neshvatljivo da u 21. veku bar ne možemo da obezbedimo zdravu vodu za piće. Kad se budemo potrovali lokalni političari krivicu će svaljivati jedni na druge, kako i inače rade- kaže Milanko Gračanac.

M. Milišić (Sina)


vesti po rubrikama

^Srbija

Među stipendistima kragujevačkog Univerziteta je i jedna mama
Konarevo kod Kraljeva još bez vodovodne i kanalizacione mreže
Zašto smenjuju direktorku ustanove za decu "Nada Naumović" u Kragujevcu
Grupa radnika "Alas holding Novi Sad" protestuje pred fabrikom
   
 


     


FastCounter by LinkExchange