GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Nišlija Predrag-Peca Zdravković veliki je ljubitelj vojne opreme

Spava na maskirnom jastuku

Svakodnevno oblači vojne stvari - od čizama i čarapa, preko majica i donjeg veša pa sve do pantalona, košulje, jakne i kape

Kada Predrag-Peca Zdravković prošeta kroz Niš u kompletnoj maskirnoj uniformi, oni koji ga ne poznaju pomisle da je u grad stigla neka američka vojna delegacija. Oni koji ga znaju kažu da se Peca "upecao" na sve što ima veze sa vojskom još u petom razredu osnovne škole, kada mu je otac Neša Keleš poklonio vojnu kapu sa ratišta u Vijetnamu. Od tada se Peca predao svom neobičnom hobiju, živi kao vojnik, a od pre tri godine je u Nišu otvorio i "Armi šop", prodavnicu vojne opreme.

- Ćale mi je tu prvu kapu nabavio preko prijatelja, a onda sam kasnije do vojne opreme dolazio i preko američkih armi-šopova u Nemačkoj. Uredno sam odslužio vojni rok u ondašnjoj JNA i bio u zagrebačkoj kasarni "Maršal Tito" u specijalnoj četi.

- Ne razumem ove momke koji sada hoće da služe civilno i da se zovu vojnici bez puške, da čuvaju starce po staračkim domovima. Nekada se u srpskim selima nije mogao ni oženiti onaj ko nije odslužio vojsku, jer smatralo se da ima neku ozbiljnu manu. Ali, ne ljutim se ja na te naše nove "pacifiste", to je njihov izbor - kaže Predrag dok nam pokazuje svoju impresivnu kolekciju.

FAMILIJA U ISTIM BOJAMA

Supruga Danijela u početku se malo čudila neobičnoj strasti svog bračnog druga, ali se brzo navikla. Sada i sama, zajedno sa ćerkama Katarinom (9) i Natašom (5), voli da se obuče u militari stilu.

Predrag oblači vojne stvari - od čizama i čarapa, preko majica i donjeg veša, pa sve do pantalona, košulje, jakne i kape. Najviše mu se sviđaju američke uniforme i oprema, jer kaže da su najkvalitetnije, iako nikada ne bi živeo u Americi. Peca spava na maskirnom jastuku, pokriva se vojnim ćebetom i jorganom, pije iz originalnih vojnih čaša i šolja, jede iz vojnih tanjira i koristi vojnički pribor.

Ima i aluminijumske lonce iz Drugog svetskog rata, čuturicu iz 1944. godine, rančeve, "zipo" upaljače raznih vrsta, kombinezone, pilotske nezapaljive jakne, kabanice, satove i terenske lampe. U dvorištu porodične kuće od vojnih maskirnih mreža improvizovao je garažu za svog "sitroena".

- Kum Marko je već 17 godina u Legiji stranaca, pa mi šalje stvari. Dolaze i kolekcionari da razmenimo ponešto. Opremu mi šalju i svastika Irena i njen suprug Goran iz Kanade. Zanimljivo da nikada nisam sreo nekog američkog vojnika ili oficira, ali mnogo znam o vojnoj opremi i životu - priča Predrag, uz napomenu da ne trpi duvan i alkohol, da živi sportski i voli prirodu i divljinu.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^reportaža

U Prijepolju uveliko traju pripreme za megaspektakl - oproštaj srpskog asa od aktivnog igranja košarke
Mali zoo-vrt u dvorištu trinaestogodišnjeg Borislava Rajkovića iz Starih Banovaca
Nišlija Predrag-Peca Zdravković veliki je ljubitelj vojne opreme
Italijanski vikend-kockar ojadio kazino "Maestrala"