GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Mali zoo-vrt u dvorištu trinaestogodišnjeg Borislava Rajkovića iz Starih Banovaca

Sprijateljio Toma i Džerija

Da miš i mačka mogu da budu dobri prijatelji pokazao je trinaestogodišnji Borislav Rajković iz Starih Banovaca - on u svojoj kući i dvorištu ima razne sitne životinje, a sve one žive u velikoj ljubavi i slozi. Pacovi i miševi, kao i mačke jedu mu iz ruke, a tu se mogu videti i guske, patke, papagaji, ukrasne kokoške, morski prasići, zečevi, koze, jarići...

- Ljubav prema životinjama kod Bore smo osetili još dok je bio mali. Često sam ga vodio po sajmovima i raznim izložbama životinja i njegovoj sreći nije bilo kraja. Na svakoj od tih izložbi morao sam i da kupim poneku životinju i donesem je kući, pa se tako širio ovaj naš mali zoološki vrt - priča Dule Rajković, otac malog Borislava.

A Borislav, kao mator, vodi računa o svojim ljubimcima. Redovno ih hrani i menja im vodu. Veliki ljubimci su mu dva miša koje čuva u staklenom kavezu.
- Oni su se toliko odomaćili u ovoj sobi da, kada ih pustim iz kaveza, neće nigde da idu ili da se kriju. Takvi su i pacovi, odnosno beli miševi. Pre nekoliko dana, jedan od pacova se sklonio u cipelu, ali nije ni pokušavao da kopa i izađe napolje - priča Bora.

Prva životinja koju je gajio bio je jarac. Kao desetogodišnjak, naučio ga je mnogim stvarima, a najvažnije - znao je dobro da se brani ukoliko ga neko napadne. Ljubav nije trajala dugo jer ga je neko od komšija prijavio komunalnoj inspekciji koja je tražila da mali Bora ukloni jarca iz kuće.

- Ništa nije vredelo što smo inspektorima govorili da jarac nikome ne smeta i da nikoga ne uznemirava, bili su neumoljivi i morali smo da ga prodamo. Međutim, počeli smo da nabavljamo druge životinje - kaže Dule Rajković.

Dok sedimo u Borinoj sobi, koja je opremljena kompjuterom i radnim stolom, oko nas protrčavaju miševi i morski prasići. Mačka koja se u tom momentu zadesila u sobi uopšte nije reagovala na igranje miševa, već je lenjo legla pored peći.

- U početku, dok se nije privikla na ove ostale životinje, mačka je pokušavala da "zgrabi" mišiće, ali stavljeno joj je do znanja da to ne sme da radi. Sada je već sve drugačije i slobodno možemo da ostavimo mačku da, ako treba, i spava pored miševa i ona ih neće dirati - govori Bora.

U hodniku njihove kuće, u kavezima se nalaze male životinje poput papagaja, a tu su i morski prasići.
- Mužjaka morskog praseta zovemo Žile, a ženke su Šaka i Micka. Oni su izuzetno inteligentne životinje. Njih sam skoro kupio, ali su se odlično uklopili sa ostalima - nastavlja mali Bora.

A u dvorištu sve bruji od žagora i galame. U kokošinjcu glavnu reč vodi kokoška po imenu Mekana. Toliko je velika da joj ovaj nadimak nikako "ne stoji". Bora ima nekoliko ukrasnih kokošaka rase orpington i kokin koke. Pored tih kokošaka, u ovoj zajednici žive još i guske, jedna patka i zečevi koji su u svojim kavezima.

- Planiram da nabavim još ukrasnih kokošaka, ali i prepelice, tako da će se povećati broj pernatih ljubimaca. Oni su, takođe, dresirani i uopšte nije problem da se s njima komunicira - kaže Borisav.

Da bi nam to i pokazao, on je počeo da signalima i glasovima doziva kokoške koje su odjednom, zajedno s patkama i guskama, počele da trče prema mestu s koga ih je Bora zvao. Kada im je rekao da se vrate nazad, one su "bez pogovora" otišle u svoj kokošinjac.

- Sa svakom životinjom odmah uspostavljam kontakt i učim je kako da se ponaša. Do sada sam imao uspeha, a nadam se da će tako biti i ubuduće. S njima nije teško, jako brzo kapiraju i ne predstavlja mi neki problem da ih dresiram - kaže Bora, koji pored svega stiže da završi domaće zadatke, ali i da se pozabavi nekim igricama na kompjuteru.

B. Nedeljković


vesti po rubrikama

^reportaža

U Prijepolju uveliko traju pripreme za megaspektakl - oproštaj srpskog asa od aktivnog igranja košarke
Mali zoo-vrt u dvorištu trinaestogodišnjeg Borislava Rajkovića iz Starih Banovaca
Nišlija Predrag-Peca Zdravković veliki je ljubitelj vojne opreme
Italijanski vikend-kockar ojadio kazino "Maestrala"