GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Koštunica: Predlog nije za SB UN

BEOGRAD - Premijer Srbije Vojislav Koštunica juče je rekao da predlog za rešenje statusa Kosmeta specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija ne ispunjava uslove, "ni u suštinskom ni u proceduralnom smislu", da se nađe pred Savetom bezbednosti UN, saopšteno je iz Vlade Srbije, a prenosi Beta.

Koštunica je to rekao u razgovoru sa zamenikom italijanskog ministra spoljnih poslova Faminijem Kručinelijem, koji je rekao da "Italija, koja je članica Saveta bezbednosti UN, sa posebnom pažnjom prati razvoj događaja u vezi sa Kosovom i Metohijom", saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer Srbije je izrazio uverenje da će Savet bezbednosti UN ostati dosledan poštovanju Povelje UN, što bi, kako je ocenio, "omogućilo da počnu pravi pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

On je rekao da je Ahtisarijev predlog suprotan Povelji UN, na čijem principima, kako je istakao, počiva međunarodni poredak u svetu, i koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet svim državama, navodi se u saopštenju. Koštunica je upozorio da slučaj Kosova i Metohije, ako bi se odstupilo od poštovanja međunarodnog prava i Povelje UN, "ne bi predstavljao izuzetak, već krajnje opasno pravilo".

On je naglasio da je Ahtisari izašao iz okvira mandata koji mu je poveren, odnosno da nije težio kompromisu, već je u potpunosti zastupao interese samo jedne - albanske strane. Prilikom susreta s predsednikom Tadićem, Kručaneli je rekao da Italija snažno podržava evropsku i evroatlantsku budućnost Srbije. Tadić je gostu rekao da od Italije očekuje da se, kao član Saveta bezbednosti UN, založi za kompromisno rešenje budućeg statusa Kosmeta, koje neće destabilizovati Srbiju i region.


vesti po rubrikama

^politika

Teško da će se DS i DSS danas dogovoriti o formiranju vlade
Plan stiže u UN ove nedelje, a pred SB sledećeg meseca
Montgomeri ne brine prvi put o sudbini Kosmeta
Sumorna budućnost za Kosovo i Metohiju
Koštunica: Predlog nije za SB UN
   


     


FastCounter by LinkExchange