GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Sumorna budućnost za Kosovo i Metohiju

BERLIN - Institut za evropsku politiku iz Berlina ocenio je da su "prognoze za budućnost Kosova uveliko pesimističke" i da ne treba isključiti ni izbijanje "teških nemira, možda i ustanaka nalik revoluciji", piše nemački nedeljnik Špigl, a prenosi Beta.

Špigl citira ocene iz poverljive analize, izrađene za nemačko Savezno ministarstvo odbrane, u kojoj se navodi da je "planirana izgradnja multietničkog društva propala" i da "njega nema nigde, izuzev u birokratskim saopštenjima međunarodne zajednice". Navodi se, takođe, da bezbednosna strategija Evropske unije za buduću misiju na Kosovu "nije ni analitična, niti konceptualno razrađena".

U analizi na preko 120 stranica se, kako prenosi Špigl, ukazuje i da je "pogrešno verovanje da će nezavisnost rešiti sve probleme, a nade stanovništva oterati u nerealistične visine". No, umesto toga, predviđa se u analizi, "preti pad unazad sa teškim nemirima, ako ne čak i ustancima nalik revoluciji".

Stručnjaci koje je angažovalo Ministarstvo odbrane su kao krivce za katastrofalno loše izglede Kosova za budućnost naveli Unmik i Kfor, ali i "politiku guranja glave u pesak koju vode Evropljani". U studiji se govori o lošem menadžmentu, korupciji i organizacionom haosu, kao i o "organizovanim kriminalnim bandama" koje su se "infiltrirale u ključne delove štaba Kfora". Uloga SAD je u tom dokumentu ocenjena kao "kontraproduktivna".


vesti po rubrikama

^politika

Teško da će se DS i DSS danas dogovoriti o formiranju vlade
Plan stiže u UN ove nedelje, a pred SB sledećeg meseca
Montgomeri ne brine prvi put o sudbini Kosmeta
Sumorna budućnost za Kosovo i Metohiju
Koštunica: Predlog nije za SB UN
   


     


FastCounter by LinkExchange