GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Montgomeri ne brine prvi put o sudbini Kosmeta

BEOGRAD - Izjava bivšeg ambasadora SAD u Beogradu Vilijema Montgomerija da je "sudbina Kosova zapečaćena 1999. godine", posle NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore, koja aludira na to da je još tada doneta odluka o nezavisnosti Kosova, za pojedine analitičare predstavlja "zanimljivost", ali i otvara pitanje "zašto odluka o sudbini Kosmeta nije obelodanjena 1999. godine".

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je rekla da se postavlja pitanje da li to znači da međunarodna zajednica nije sprovela donetu odluku o sudbini Kosova jer "nije imala hrabrosti i poštenja" već je taj problem bacila u krilo vladi koja će doći posle Miloševića, dok je potpredsednik Glavnog odbora SPS-a Milutin Mrkonjić odbacio sve ocene Montgomerija iznete na Miloševićev račun, rekavši da su upravo SAD i međunarodna zajednica bile izazivač požara na prostoru bivše Jugoslavije.

Za Nenada Đurđevića iz Foruma za etničke odnose takva izjava Montgomerija više predstavlja njegov lični stav nego stav američke administracije, a "ni to mu nije bio prvi put".
- To naročito nije stav američke administracije iz 1999. godine jer je bio cilj da se oslabi režim Slobodana Miloševića. Takođe, to nije prvi put da je on nešto tako spomenuo. On i drugi zvaničnici demokratske administracije u Vašingtonu pominju odgovornost režima Slobodana Miloševića i njega lično, kao i Srbije za dešavanja na Kosovu, tako da to nije nova teza - rekao je Đurđević.

On smatra da je tada bilo bitno da se NATO intervencija završi i da faktički Srbija ne kontroliše Kosmet.
- Međutim, nijedna strana koja je učestvovala u intervenciji tada ne bi bila otvoreno za osamostaljivanje Kosmeta. Mnoge stvari od tada su se promenile i sada verovatno postoji naknadna pamet koja kaže da je zapravo stvar takva da je Srbija izgubila vlast nad Kosovom 1999. godine, ali formalno govoreći, nijedna država tada se nije usudila da to i kaže jer je znala da je to u suprotnosti s poveljom UN - rekao je Đurđević.

T. U.


vesti po rubrikama

^politika

Teško da će se DS i DSS danas dogovoriti o formiranju vlade
Plan stiže u UN ove nedelje, a pred SB sledećeg meseca
Montgomeri ne brine prvi put o sudbini Kosmeta
Sumorna budućnost za Kosovo i Metohiju
Koštunica: Predlog nije za SB UN
   


     


FastCounter by LinkExchange