GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Plan stiže u UN ove nedelje, a pred SB sledećeg meseca

London odlučuje o datumu glasanja

Durlo: Ahtisari u Njujork šalje dva dokumenta: predlog i prateće pismo sa pojašnjenjem, a u aprilu ga obrazlaže pred SB, koji će pristupiti dokumentu kada o tome odluči Velika Britanija (predsedavajuća u aprilu)

BEOGRAD - Uzimajući u obzir i poslednju rundu pregovora u Beču, specijalni izaslanik Marti Ahtisari trebalo bi da do sutra završi konačnu verziju dokumenta o statusu Kosova i Metohije. Papir će zatim, kako je juče najavio Unosek, do kraja ove nedelje biti dostavljen sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Ali bi specijalni izaslanik tek u aprilu mogao da bude pozvan da predstavi plan pred Savetom bezbednosti.

- Ahtisarijev zamenik Alber Roan u sredu odlazi u Njujork. On će u četvrtak ili petak Sekretarijatu UN predati Ahtisarijev dokument. Ahtisari neće otputovati s njim, već odlazi u Afriku. Roan će sam predati papir, a Ahtisari će otputovati u Njujork ako za tim bude potrebe - rekao je juče Remi Durlo, portparol Unosekove kancelarije.

Ovakav vremenski raspored određen je tehničkim uslovima, jer će dokument, po prijemu u Sekretarijat UN prvo biti razmotren, preveden na sve zvanične jezike Ujedinjenih nacija, a zatim biti odštampan u potrebnom broju primeraka. Kako je i sam Ahtisari najavio u subotu u Beču, njegov sastanak sa Savetom bezbednosti očekuje se u aprilu.

- Onda Sekretarijat na čelu sa generalnim sekretarom Ban Đi-munom dokument predaje Savetu bezbednosti. To telo potom donosi odluku o datumu sastanka sa Ahtisarijem. Očekujemo da će to biti tokom aprila, kada će Velika Britanija biti predsedavajuća SB UN - rekao je Durlo i objasnio da će London odlučiti o tome kada će se predlog rešenja naći na dnevnom redu Saveta bezbednosti jer takva odluka, po protokolu, pripada zemlji koja je tog meseca predsedavajuća.

Kako je Glas već pisao, Ahtisari će uz statusni predlog napisati i propratno pismo, u kome će dati pojašnjenje predloga i definiciju statusa, koju je izbegao u samom dokumentu. - Ahtisari će svakako dati i interpretaciju svog dokumenta. Ali ne znam da li će to poslati sada, ili će to lično učiniti kada bude išao u Njujork-rekao je juče portparol Unoseka. Tek, predlog nudi uslovnu nezavisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom, što je za Srbiju neprihvatljivo.

Beograd će u međuvremenu nastaviti snažnu diplomatsku ofanzivu prema zemljama EU i SAD, dok su oči uprte i u Rusiju. Savet bezbednosti ima pet stalnih članica s pravom veta - Britanija, Francuska, Kina, Rusija i SAD, a sam specijalni izaslanik prestao je da daje izjave o Moskvi, kao kooperativnom partneru. On je i u subotu rekao da su članice Kontakt grupe bile jedinstvene, ali da ne može da pretpostavi kako bi one glasale prilikom pojedinačnog izjašnjavanja u SB.

Međutim, ruski mediji su i juče mnogo spekulisali o budućem potezu Moskve, a zamenik direktora Odeljenja za štampu u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Andrej Krivcov, za dnevnik Komersant izjavio je da se pozicija Rusije prema rešenju budućeg statusa Kosova nije izmenila.

- Da bi se taj problem rešio, nužno je da sve strane dođu do kompromisa. Nastojaćemo u SB UN na tome da se kompromis na kraju pronađe. Nametnuto rešenje ne može biti dugoročno. A kako će Rusija glasati, videćemo kada dođe do glasanja - rekao je Krivtov.

D.M.


vesti po rubrikama

^politika

Teško da će se DS i DSS danas dogovoriti o formiranju vlade
Plan stiže u UN ove nedelje, a pred SB sledećeg meseca
Montgomeri ne brine prvi put o sudbini Kosmeta
Sumorna budućnost za Kosovo i Metohiju
Koštunica: Predlog nije za SB UN
   


     


FastCounter by LinkExchange