GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Teško da će se DS i DSS danas dogovoriti o formiranju vlade

Ili šesti princip ili novi izbori

Boris Tadić je razgovore o šestom principu nazvao diskusijom "sa one strane smisla," a Andreja Mladenović, optimista uoči najavljenih razgovora

BEOGRAD - Šesti princip, lansiran posle razgovora između DSS-a i G17 plus o formiranju nove vlade Srbije o kome bi danas trebalo da razgovaraju DSS i DS, kako sada stvari stoje, teško da će pripomoći nastanku nove vlade. U Tadićevoj stranci za sada kažu, da ako je "šesti princip" priča o premijerskom mestu, onda nema šta da pričaju jer Demokratska stranka ima svog kandidata.

Da se Andrija Mladenović, portparol DSS-a, koji se uoči zakazanog sastanka sa DS-om izjasnio kao optimista prerano poradovao, jasno je juče rekao i Boris Tadić predsednik DS-a i Republike Srbije. On je diskusiju o šestom principu nazvao diskusijom "sa one strane smisla, "čime je glavni adut DSS-a da demokrate prihvate ovaj princip, po kome bi oni unapred podržali Borisa Tadića kao kandidata na predstojećim predsedničkim izborima, izbijen iz ruku.

To znači da su pregovori DSS - DS i pre početka propali jer Tadić je ovu ponudu već odbacio zbog, kako je rekao, "činjenice da predsednika Republike ne biraju stranke već građani." Prema tome, objašnjenje Andreje Mladenovića da će se šestim principom doći do principa podele odgovornosti, više nema smisla.

G17 PLUS - ŠTETOČINE

Bakić, na pitanje da li je baš realno to što se odgovornost svalila na DSS i DS dok G17 plus, deluje kao neko ko stoji sa strane i diktira uslove i čeka da pokupi kajmak, on kaže:
- G17 plus je stranka koju bih nazvao glavnom štetočinom na političkoj sceni Srbije. Osim što su ovi eksperti iza sebe ostavili niz diskutabilnih poteza i kako smo videli, loših kadrovskih rešenja, sada su postali glavni partneri stranke, koja je imala premijera u prethodnom sazivu, a čiju vladu su oni faktički srušili - komentariše Bakić.

Da li smo se ovim nepovratno udaljili od mogućnosti da se formira nova vlada Srbije politički analitičar Jovo Bakić kaže:
- Činjenica je da niko ne može unapred da predvidi šta će se tačno desiti, ali šesti princip liči na lobiranje DSS-a i G17 plus za premijersko mesto za Vojislava Koštunicu. Demokratska stranka, s druge strane, prihvatanjem tako nečega bi samo ušla u vladu. Ni, priča o podršci Tadića za predsednika, nije baš, primerena demokratiji jer bi to obesmislilo, ili bolje rečeno ograničilo pojam višestranačkih izbora, odnosno pretvorilo bi izbore u dirigovane, čime bi se omalovažila uloga birača u tom procesu - kaže Bakić.

On primećuje da se Demokratska stranka nalazi u vrlo nezavidnom položaju jer, kako kaže, ako odbije šesti princip, gotovo je jasno da ćemo ići ponovo na izbore.
- Ako prihvati, izvesno je da će imati gomilu razočaranih birača - objašnjava Bakić.

On međutim nije želeo da se upusti u prognoze da li postoje šanse da se "račun" između DSS-a i DS-a namiri tako što bi DS dobio potpredsedničko mesto u vladi, a DSS zadržao stolicu premijera.

No, kako Mladenović reče, od današnjeg sastanka se i ne očekuje da se postigne neki dogovor sa DS-om, već je objasnio da bi trebalo da se, na nekom od sledećih susreta, spoje sve tri strane koje su izrazile spremnost da dođe do konstruktivnog dogovora. Drugim rečima da se na sledećem sastanku priključi i G17 plus.

B.R.


vesti po rubrikama

^politika

Teško da će se DS i DSS danas dogovoriti o formiranju vlade
Plan stiže u UN ove nedelje, a pred SB sledećeg meseca
Montgomeri ne brine prvi put o sudbini Kosmeta
Sumorna budućnost za Kosovo i Metohiju
Koštunica: Predlog nije za SB UN
   


     


FastCounter by LinkExchange