GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Zajednički poduhvat smederevskih kulturnih institucija

Dragocena "Knjiga promena"

SMEDEREVO - Smederevske ustanove Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture, Centar za kulturu, Muzej, Narodna biblioteka i Istorijski arhiv zajednički su objavili "Knjigu promena", autora Milosava Slavka Pešića, književnika, novinara i prevodioca iz Smedereva.

Ova knjiga, koja predstavlja najobimnije romansirano i ilustrovano istoriografsko delo ikad štampano o Smederevu, sastoji se od 32 poglavlja, na 470 stranica, sa više od 300 raritetnih razglednica i oko 150 fotografija značajnih događaja i znamenitih ljudi ovog grada. U svojoj knjizi, čiji je recenzent dr Dušan Drljača, naučni saradnik Etnografskog instituta SANU, Milosav-Slavko Pešić predstavlja i niz dokumenata iz službenih arhiva i privatne ostavštine, kao i mnoštvo ličnih i poslovnih oglasa iz starih žurnala, vezanih za Smederevo.

U "Knjizi promena", pored razglednica, reprodukovane su i litografije, gravire i crteži starog Smedereva nekoliko najznačajnijih putopisaca. Pored srpskih istoričara, o Smederevu su pisali i turski putopisac Evlija Čelebija, češki istoričar Konstantin Jireček, arheolog i etnograf Feliks Kanic, burgundski vitez Bertrandol de la Brokijer i jedan od najučenijih humanista 15. veka, Enej Silvije Pikolimini, kasniji papa Pije Drugi.

Autor "Knjige promena", romansirane poluvekovne hronike nekadašnje duhovne, političke i kulturne prestonice Srbije, od 1972. godine do danas objavio je preko 30 pesničkih i proznih knjiga, priredio tri antologije poezije i izbor savremenih slovenačkih prozaista. Takođe, 2003. godine sačinio je izbor, preveo i opremio komentarima knjigu Mocartovih pisama ženama - "Pisma osamljenika".

D. Novković


vesti po rubrikama

^kultura

Slobodan Stanišić, jedan od najčitanijih pisaca za najmlađe
Zajednički poduhvat smederevskih kulturnih institucija
Adaptacije teatra u godini jubileja