GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Niš pripremio program stalnog merenja buke na jedanaest mesta u gradu

Kida nerve i šteti zdravlju

Ubuduće će i arhitekte pri izradi urbanističkog plana morati da vode računa o nivou buke

Urbana buka svakodnevno atakuje na uši i nerve Nišlija i mnogi su se gotovo pomirili uz rezon da je to deo sudbine gradskog života na koju pojedinac ne može da utiče. Ipak, nešto novo je u činjenici da će odbornici Skupštine grada na prvoj narednoj sednici razmotriti i usvojiti "Program monitoringa stanja nivoa buke na teritoriji Niša za 2007. godinu".

Realizacija tog programa teći će u tri faze, od kojih je prva samo usvajanje programa, druga je izbor izvođača monitoringa, a treća nadzor i kontrola sprovođenja tog programa. Skupština grada će iz budžeta za ovu svrhu izdvojiti 800.000 dinara.

KRITIČNIH JEDANAEST

Stalna merenja buke vršiće se na 11 najkritičnijih tačaka gradskog područja. U opštini Medijana na Bulevaru Nemanjića (Krive livade, Krivi vir i Duvanište), Bulevaru Zorana Đinđića (Crveni pevac - Ćele Kula) i na dodirima ulica Voždova - Lešjaninova i Dušanova - Obilićev venac. U opštini Palilula na potezu od Železničke stanice, preko Ledene stene do Bubnja i u ulici Vojvode Gojka, do Palilulske rampe i Mokranjčeve. U opštini Pantelej merenja će se vršiti u ulicama Kosovke devojke i Knjaževačkoj, u centralnoj zoni Niške Banje i u opštini Crveni Krst na bulevarima "12. februar" i "Nikola Tesla".

Merenje buke obavljaće se u tri dnevna i dva noćna petnaestominutna intervala, a na 11 mernih tačaka u različitim gradskim zonama. Od izvođača monitoringa zahtevaće se da posebno obrati pažnju na uzročno posledične veze između nivoa buke i vrste saobraćaja i vozila, tipa saobraćajnica i raskrsnica i visina zgrada pored saobraćajnica.

Rezultati sistematskog praćenja nivoa buke omogućiće da se izdvoje najkritičnije zone, uz upozorenje urbanistima da ubuduće problem buke mora biti sagledavan pri izradi novih urbanističkih planova za prostorno uređenje novih ili rekonstrukciju postojećih gradskih naselja i područja.

Načelnik gradske Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine Jadranka Stevanović smatra da ovakav program treba da dobije podršku gradske skupštine jer i Zakon o zaštiti životne sredine obavezuje jedinice lokalne samouprave da finansiraju monitoringe nivoa buke.

Najslabiju tačku ovog programa predstavlja činjenica da je jasno da će se o stepenu urbane buke u Nišu i o "najbučnijim" tačkama ubuduće više znati, jer će se buka redovno pratiti, ali da nije jasno kako će se i kojim metodama i sredstvima na najkritičnijim tačkama ublažavati buka, koja i te kako utiče i na uši i nerve građana.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Voćari u okolini Blaca brinu za svoje šljivike
Nastavljeno suđenje profesorima za primanje mita u Vranju
Niš pripremio program stalnog merenja buke na jedanaest mesta u gradu
Nedostaje tri hiljade parking mesta
   


     


FastCounter by LinkExchange