GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Nastavljeno suđenje profesorima za primanje mita u Vranju

Prevezao deset tura đubriva za dvojku

Optuženi uzimali novac za prelazne ocene i polaganje ispita, ali i drva, a podmićivali ih i oranjem njiva

VRANJE - U Okružnom sudu u Vranju ponovljeno je suđenje profesorima ovdašnje Tehničke škole - Tihomiru Ljubiću, Zoranu Zlatkoviću i Draganu Filipoviću, koje optužnica tereti za primanje mita od đaka i njihovih roditelja. Profesori su se ponovo obreli na optuženičkoj klupi zbog odluke Vrhovnog suda Srbije o ukidanju prvostepene presude. Vrhovni sud Srbije potvrdio je pravosnažnu oslobađajuću presudu profesoru Stanislavu Jovčiću.

Svojevremeno je vranjski Okružni sud osudio profesora Tihomira Ljubića, zbog primanja mita, na dve godine zatvora. Profesor Tehničke škole Zoran Zlatković osuđen je na osam meseci robije, a Dragan Filipović na tri meseca. Zoranu Zlatkoviću je ponovo suđeno, pošto je pred kraj školske 2000/2001. godine, kao predsednik Komisije za polaganje završnog vozačkog ispita, od učenika Ivice Stošića iz Vranja tražio i dobio 200 maraka. Zauzvrat, učenik Stošić je položio predmet "Regulisanje bezbednosti saobraćaja".

Prema navodima optužnice, Zlatković je od Miroslava Mladenovića primio 100 maraka, i uputio ga da kontaktira s profesorom Draganom Filipovićem da bi njegov sin Saša položio vozački ispit. Zlatković je Filipoviću predao pare, ali je ovaj novac ipak vratio Mladenoviću. Zlatković se, takođe, tereti da je od Josima Dodića tražio sedam kubika ogrevnog drveta da bi njegov sin Saša položio ispit. Profesor Zlatković primio je deset kubika drva, ali ih je vratio Dodiću, jer njegov sin nije položio ispit.

Najpodmitljiviji je bio Tihomir Ljubić, koji je čak u 13 navrata primio mito da bi pojedinim učenicima dao prelazne ocene. Ljubić se tereti da je krajem jula 2001, u svom stanu u Vranju, od Jovice Petrovića tražio i dobio 100 maraka. Za uzvrat, Petrovićev sin Dalibor dobio je pozitivnu ocenu na popravnom ispitu.

Od Miodraga Stojanovića podmitljivi profesor dobio je 1995. godine 100 evra da bi njegovom rođaku Saši Miciću dao pozitivnu ocenu iz predmeta "mašinski elementi". Dragan Nikolić iz Vranja dao je profesoru Ljubiću pre više od šest godina 100 maraka da bi njegova supruga Biljana, učenica četvrtog razreda, dobila prelaznu ocenu. Učenik Ivica Simonović je 1995. godine dobio prelaznu ocenu, jer je njegov otac Ljubiša podmitio profesora Ljubića s 50 maraka.

Prelaznu ocenu dobio je 2001. godine i Ivan Dodić, koji je profesoru dao 70 maraka. Profesor Ljubić je Ljubiši Anđelkoviću iz Trebešinja unapred dao pitanja za ispit, i za ovu uslugu i prelaznu ocenu dobio 100 maraka. U hodniku Tehničke škole profesor je u junu 1999. godine za prelaznu ocenu od učenika Igora Aleksića iz Trebešinja dobio 150 maraka.

Božu Ristića iz Vranja je prelazna ocena njegovog sina Ivice koštala 100 maraka. Saša Ristić iz Bujkovca je, zbog prelazne ocene, bio prinuđen da profesoru izore parcelu od četiri hiljade kvadrata. Od učenika Ivice Dončića profesor je za dvojku dobio mito od 400 maraka.

Otac učenika Ljubiše Lazarevića iz Vranjske Banje je profesoru u leto 1995. prevezao 10 tura kokošijeg đubreta da bi njegov sin na popravnom dobio prelaznu ocenu! Prelazna ocena je roditelje Mirjane Kostić u avgustu 2001. godine koštala 100 maraka. Najzad, Ljubić je od učenika Saše Stevanovića svojevremeno dobio za prelaznu ocenu 150 maraka.

V. Pešić (Sina)


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Voćari u okolini Blaca brinu za svoje šljivike
Nastavljeno suđenje profesorima za primanje mita u Vranju
Niš pripremio program stalnog merenja buke na jedanaest mesta u gradu
Nedostaje tri hiljade parking mesta
   


     


FastCounter by LinkExchange