GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 13. 3. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Voćari u okolini Blaca brinu za svoje šljivike

Strah od ranog cvetanja voća

Zabrinuti uzgajivači podsećaju na narodnu izreku iz svog kraja da se "nećeš napiti rakije od šljiva cvetalih u martu", već u aprilu

BLACE - Činjenica da ove godine zime gotovo da nije ni bilo, a sneg su sa svojih poseda mogli da gledaju samo u daljini na obroncima Kopaonika, zabrinula je voćare u Blacu i okolini, a koji imaju velike zasade šljiva.

- Neće valjati ako voće i šljive rano procvetaju jer ih samo jedan neočekivani mraz može "obrati" pre vremena. To bi značilo ekonomsku katastrofu za brojne voćare koji žive od prodaje sirove šljive, višanja i drugog voća - kaže inženjer Vukojica Jotić iz sela Stubal nadomak Blaca, dok ovih dana savetuje i svoje komšije kako da "pravilno" orežu voće i zaštite ga od neočekivanog mraza i raznih bolesti i štetočina. Zatekli smo ga dok obilazi novi voćnjak svog komšije i prijatelja Dragana Arsovića.

SAMO U HRASTOVINI

- Za dobru šljivovicu potrebna je kvalitetna, zdrava i zrela šljiva, zatim da se komina na vreme peče u čistim sudovima i uz kazan koji ne sme da zagori, a prepečenica nakon toga mora da "odleži" i "sazri" u hrastovim buradima. U dudovim, bagremovim i drugim buradima ne može da se dobije karakterističan šmek i boja - kaže Mihajlo Stevanović.

U istom selu živi i Mihajlo Stevanović, višegodišnji šampion u proizvodnji vrhunske prepečenice, a čiji kvalitet odmeravaju i nagrađuju vrhunski stručnjaci na tradicionalnim "Danima šljive" koji se, pod nazivom "Šljivo moja", organizuju početkom septembra.

- Postoji narodna izreka da se nećeš napiti rakije od šljive koja procveta u martu, pa se nadamo da će naši šljivici, i pored ove "nenormalne" zime i ranog proleća, procvetati ipak u aprilu, kad im je i vreme - kaže Mihajlo.

On, inače, ima u svom posedu oko jedan hektar pod šljivama, ali dosta šljiva otkupljuje i od drugih vlasnika šljivika i proizvodi izvrsnu vicešampionsku šljivovicu prepečenicu za koju inače godinama ima stalne mušterije u Beogradu i Novom Sadu. Najtraženija je njegova prepečenica od šljive "moravke", kao i njegova "dunjovača".

Zanimljivo je da Mihajlo inače ne pije rakiju, ali među prijateljima ima dobre "degustatore" koji su sa njim dok šljivovica tek počinje da curi iz kazana. Ti "degustatori" su, kaže, i najbolja reklama za njegovu prepečenicu, čime kompenzira količine koje mu popiju tokom "degustacija".

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Voćari u okolini Blaca brinu za svoje šljivike
Nastavljeno suđenje profesorima za primanje mita u Vranju
Niš pripremio program stalnog merenja buke na jedanaest mesta u gradu
Nedostaje tri hiljade parking mesta
   


     


FastCounter by LinkExchange